"Gaură neagră" în reţeaua informatică a CERN

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Website-ul Centrului European de Cercetare Nucleară, unde se află cel mai mare accelerator de particule din lume, a fost spart chiar în ziua experimentului de hackeri Hackerii au modificat

Website-ul Centrului European de Cercetare Nucleară, unde se află cel mai mare accelerator de particule din lume, a fost spart chiar în ziua experimentului de hackeri

Hackerii au modificat o pagină web a CERN şi au făcut haz de informaticienii centrului, numindu-i "şcolari".

Autorii atacului au reuşit să pătrundă într-una dintre reţelele informatice care permite accesul la acceleratorul de particule LHC, aflat în Elveţia.

Hackerii au introdus o pagină internet pe site-ul CERN, pe care au semnat-o "The Greek Security Team" (echipa greacă de securitate). Ei au ridiculizat securitatea informatică a site-ului, afirmând că cei care l-au conceput sunt nişte "şcolari".

La CERN a început miercuri un experiment ştiinţific a cărui ambiţie este de a recrea primele momente ale Universului. Hackerii susţin că au spart site-ul chiar miercuri, în ziua în care se desfăşura experimentul istoric, dar precizează că nu au avut intenţia de a perturba evenimentul.

Activitatea cercetătorilor nu a fost afectată, iar persoane din interiorul CERN au luat în râs afirmaţiile hackerilor care au spus că au fost "la numai un pas" de sistemele care controlau experimentul.

Nicio stricăciune

James Gillies, un purtător de cuvânt de la CERN, a declarat pentru cotidianul britanic "Times" că nu ştie cine sunt piraţii informatici. "Dar se pare că ei nu au provocat nicio stricăciune. Se pare că este vorba despre persoane care voiau să demonstreze că CERN poate fi piratat", a adăugat purtătorul de cuvânt.

LHC urmează să ciocnească protoni care circulă în sensuri inverse, eliberând particule elementare care până în prezent nu au mai fost observate. Sistemul va recrea, pentru o fracţiune de microsecundă, condiţiile care prevalau în univers imediat după Big Bang, înainte ca particulele elementare să se asocieze pentru a forma nuclee de atomi.

Două prime fascicule de particule au efectuat miercuri un tur complet în inelul de 27 de kilometri aflat la 100 de metri sub pământ, de o parte şi de alta a graniţei franco-elveţiene.

Se pare că este vorba despre persoane care voiau să demonstreze că CERN poate fi piratat
James Gillies,
purtător de cuvânt de la CERN

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite