Gata cu cenzura online! ONU a adoptat prima rezoluţie privind dreptul la libera exprimare pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU a adoptat joi prin consens prima sa rezoluţie cu privire la dreptul la libera exprimare pe Internet.

Textul a fost adoptat în pofida opoziţiei unor state ca Rusia şi India. Textul a fost prezentat de Brazilia, Statele Unite, Nigeria, Suedia, Tunisia şi Turcia, relatează AFP, citată de Mediafax.

Într-un comunicat, secretarul de Stat american Hillary Clinton a apreciat această "rezoluţie importantă (care) stipulează clar că toţi indivizii au aceleaşi drepturi umane şi libertăţi fundamentale fie că sunt pe Internet sau în lumea reală". Clinton a considerat "alarmantă creşterea numărului de cazuri de cenzură guvernamentală în care indivizii sunt persecutaţi pentru ceea ce fac pe Internet, chiar şi printr-un simplu tweet sau un SMS".

Textul, susţinut de 83 de state, afirmă că drepturile care se aplică "offline", în special libertatea de exprimare, trebuie să fie protejate şi "online" indiferent de mediul folosit şi independent de frontiere.

Rezoluţia solicită de asemenea tuturor statelor să promoveze şi să faciliteze accesul la Internet şi cooperarea internaţională, vizând facilitarea dezvoltării mass-media şi a comunicaţiilor în toate statele.

Consiliul pentru Drepturile Omului îşi încheie sesiunea de vară vineri. Acesta mai are de adoptat 22 de rezoluţii, printre care texte cu privire la Siria, Belarus, Eritreea şi Mali.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite