Garda Ungară a renăscut la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de persoane s-au adunat duminică, la Budapesta, pentru a reînfiinţa Garda Ungară, interzisă cu un an în urmă printr-o decizie judecătorească Participanţii au sfidat opinia premierului Viktor Orban care consideră că anumite formaţiuni paramilitare sunt inutile şi că membrii acestora sunt „dezertori".

Deşi organizatorii au declarat că „Garda Naţională Ungară" nu este continuatoarea „Gărzii Ungare", însuşi faptul că liderul ei este Robert Kiss, fostul comandant al acesteia din urmă, vorbeşte de la sine.

Citiţi şi: Noua Gardă Maghiară, arma partidului extremist Jobbik

De ochii lumii, a fost schimbată vechea uniformă (pantaloni negri, cămaşă albă, vestă neagră), cu pantaloni oliv şi tricouri negre. Sute de scutieri cu măşti şi grenade cu gaze lacrimogene au înconjurat adunarea şi au arestat 74 de persoane care au veniseră înarmate cu sticle, bâte şi obiecte contondente. Au avut loc câteva ciocniri, forţele de ordine folosind şi gaze lacrimogene.

Participanţii, printre care s-au aflat Gabor Vona şi alţi deputaţi ai partidului „Jobbik", au criticat dur guvernul Orban pentru că „pierde timpul, în loc să se ocupe de probleme serioase cum ar fi tragerea la răspundere a foştilor demnitari, inclusiv a premierului Gyurcsany" şi pentru că „poliţia lui Pinter (ministrul Ordinii Publice) este la fel ca cea din trecut". Potrivit pastorului reformat Lorant Hegedus, „Fidesz a devenit partidul frate al Likud (partidul premierului israelian Benjamin Netanyahu, n.r.)", iar „ţara este vândută israelienilor", potrivit cotidianului „Népszabadság".

Gabor Vona a cerut participanţilor să facă jurământ de credinţă pe copia „sfintei coroane ungare" , prezentată mulţimii de doi preoţi. Membrii vechi Gărzi vor adera la noua formaţiune, iar cei din provincie s-au alăturat unei „gărzi cetăţeneşti", nou-formate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite