Galileo a trimis primul mesaj de poziţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galileo, proiectul Agenţiei Spaţiale Europene şi al Comisiei Europene, ar putea deveni, în 2012, principala alternativă la GPS, oferind acoperire globală. Mai mult, utilizatorii vor putea

Galileo, proiectul Agenţiei Spaţiale Europene şi al Comisiei Europene, ar putea deveni, în 2012, principala alternativă la GPS, oferind acoperire globală. Mai mult, utilizatorii vor putea combina semnalele GPS şi Galileo, ceea ce ar permite o mai mare acurateţe de poziţionare.

La începutul lui mai, satelitul GIOVE-A, primul lansat în viitoarea constelaţie Galileo, a transmis cu succes primul mesaj de navigaţie, conţinând informaţia necesară pentru a fi utilizată de receptori în scopul determinării poziţiei la sol. Înainte de a trece acest test de referinţă, GIOVE-A transmisese numai date necesare măsurării distanţei de la satelit la receptor. Semnalul este folosit numai în scopul verificărilor, fără a fi date garanţii eventualilor utilizatori.

Sistemul Galileo va fi format dintr-o constelaţie de 30 de sateliţi lansaţi pe orbită la o altitudine de 24.000 de kilometri. Viitorul proiectului, în valoare de peste trei miliarde de euro, este ameninţat din cauza stagnării negocierilor privind concesionarea contractului către firmele private care ar urma să asigure managementul. CE pledează pentru preluarea integrală de către sectorul public şi face apel la statele membre să ia o decizie.

Precizie de o nanosecundă

Sateliţii lui Galileo vor fi echipaţi cu două tipuri de cronometre - Passive Hydrogen Maser (PHM) şi "Rubidium Atomic Frequency Standards" (RAFS). Fiecare satelit va avea două cronometre PHM, unul de referinţă, iar altul de rezervă, şi două RAFS. Un RAFS va funcţiona ca dublură pentru cronometrul PHM, preluând instantaneu transmiterea semnalelor în cazul în care acesta s-ar defecta, iar al doilea va fi rezervă. PHM-urile au o acurateţe de o nanosecundă (1/100.000.0000 dintr-o secundă) pe zi, ceea ce înseamnă că pot pierde sau câştiga maximum o secundă în 2,7 milioane de ani. RAFS au o acurateţe de 10 nanosecunde pe zi. Pentru comparaţie, un ceas digital obişnuit are o acurateţe de circa o secundă pe zi. PHM-urile de pe Galileo vor fi de o sută de milioane de ori mai precise decât ceasurile digitale obişnuite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite