Gala savanţilor trăsniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai ciudate şi inutile descoperiri ştiinţifice au fost recompensate la Harvard Universitatea Harvard, din Statele Unite, a decernat, joi, premiile IgNobel, distincţii acordate în mod

Cele mai ciudate şi inutile descoperiri ştiinţifice au fost recompensate la Harvard

Universitatea Harvard, din Statele Unite, a decernat, joi, premiile IgNobel, distincţii acordate în mod tradiţional celor mai trăsnite, ciudate sau inutile studii şi descoperiri ştiinţifice de pe cinci continente, o alternativă amuzantă a premiilor Nobel adevărate.

La ceremonia care a avut loc la Teatrul Sanders al Universităţii, au fost prezenţi doar şapte din cei zece laureaţi. Doi dintre aceştia, britanicul Brian Witcombe şi americanul Dan Meyer, care au primit premiul IgNobel pentru medicină, pentru studiul "Efectele secundare ale înghiţirii săbiilor", s-au văzut la ceremonie pentru prima dată.

Premiul IgNobel pentru aviaţie a revenit studiului "Efectele Viagrei asupra senzaţiei de decalaj orar la hamsteri", publicat de Academia argentiniană de ştiinţă în iunie 2007. Premiul IgNobel pentru chimie a revenit lui Mayu Yamamoto pentru studiul său asupra extragerii vaniliei din bălegar de vacă.

Printre femeile câştigătoare s-a numărat olandeza Johanna van Bronswick, de la Universitatea din Eindhoven, laureată a premiului pentru biologie, pentru lucrările "Paturile, praful şi moliile", "Locuinţa, patul şi ploşniţele" şi "Organisme vii în saltelele din Olanda".

Premiul anti-Nobel pentru pace a revenit unui laborator din Dayton, pentru "bomba gay", o armă chimică ce provoacă la soldaţii inamici o atracţie sexuală irezistibilă. Premiul pentru nutriţie a revenit lui Brian Wansink de la Universitatea Cornell, New York, pentru descoperirea "bolului fără fund" care se reumple singur, în timp ce premiul pentru lingvistică a fost atribuit unui număr de trei cercetători spanioli, pentru că au demonstrat că şoarecii, câteodată, nu pot face diferenţa între o persoană care vorbeşte invers olandeza şi una care vorbeşte invers japoneza.

Premiul IgNobel pentru fizică a revenit lui L. Mahadevan de la Universitatea Harvard, SUA, şi Enrique Cerda Villablanca, de la Universitatea din Santiago de Chile, pentru o lucrare asupra modului în care se şifonează cearşafurile. Discursurile laureaţilor acestor premii sunt limitate la un minut.

Dacă aceştia depăşesc timpul alocat, o tânără care îndeplineşte rolul de maestru de ceremonii se apropie de invitat şi-i şopteşte: "Opreşte-te, te rog, pentru că mă plictisesc".

Studii recompensate

Nobel pentru Medicină: Efectele secundare ale înghiţirii săbiilor

Nobel pentru aviaţie: Efectele Viagrei asupra senzaţiei de decalaj orar la hamsteri

Nobel pentru chimie: Extragerea vaniliei din bălegar de vacă

Nobel pentru fizică: Cum se şifonează cearşafurile

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite