Gadhafi şantajează Europa cu imigranţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Libianul cere UE cinci miliarde de euro pe an pentru a împiedica „africanizarea“ bătrânului continent. Încurajat de „pragmaticul“ său amic, Silvio Berlusconi, colonelul ridică pretenţii financiare uriaşe pentru a „stopa“ imigraţia clandestină din Africa spre Europa.

Dacă Europa nu vrea să devină "neagră", atunci trebuie să plătească Libiei "cel puţin cinci miliarde de euro anual", a declarat, la Roma, Moammar Gadhafi. Mai mult, liderul libian a afirmat că Italia îi va susţine cererea în faţa instanţelor europene. Deşi Silvio Berlusconi s-a abţinut să infirme sau să confirme afirmaţia, aceasta a făcut valuri în presa italiană, ca de altfel întreaga vizită a colonelului în Peninsulă. Liderul de la Tripoli s-a aflat în aceste zile la Roma, unde a serbat cu mare fast tratatul de prietenie italo-libian încheiat în urmă cu doi ani.

Libia "este poarta de intrare" a imigranţilor, iar aceştia trebuie opriţi la frontiere. "Este în interesul UE să dea curs cererii" de finanţare, altminteri "din cauza milioanelor de imigranţi, de mâine Europa ­s-ar putea transforma în Africa", iar hoardele de africani "flămânzi şi neinstruiţi" ar putea distruge continentul, aşa cum s-a întâmplat în timpul invaziilor barbare, a "argumentat" Gadhafi.

Tratatul italo-libian prevede între altele, retrimiterea imigranţilor clandestini către Libia. Potrivit lui Silvio Berlusconi, mulţumită acestei prevederi, Italia a contribuit deja cu succes la "diminuarea fluxului de clandestini din Africa spre Europa". Premierul italian a uitat, însă, să menţioneze că tratatul nu răspunde organizaţiilor de apărare ale drepturilor omului, îngrijorate de soarta imigranţilor trimişi în Libia, notează Reuters.

Disneylandul lui Gadhafi

„Este în avantajul tuturor că relaţiile între Italia şi Libia ­s-au schimbat. Cine nu înţelege asta aparţine trecutului şi este prizonier al unor scheme depăşite", a declarat Berlusconi, iritat de criticile care au însoţit vizita lui Gadhafi în Peninsulă şi fastul cu care a fost primit dictatorul libian. Recunoscător, colonelul le-a cerut oamenilor de afaceri libieni să investească în Italia. "Sunt libieni care au bani, iar eu îi încurajez să vină să investească în Italia", a spus el.

Această invitaţie nu a fost pe placul tuturor. Astfel, deputatul european Mario Borghezio (Liga Nordului) s-a declarat îngrijorat de ideile şi proiectele lui Gadhafi. "Filosofia acestui negustor de covoare" e periculoasă, a declarat politicianul, cu referire la contractele pe care le-a încheiat liderul libian în Italia. Potrivit presei peninsulare, Libia, deja prezentă în numeroase sectoare ale economiei italiene, este interesată să cumpere arme.

Chiar şi cei mai fideli membri ai majorităţii lui Berlusconi au fost deranjaţi de „show"-ul oferit de Gadhafi. "Ar trebui să i se amintească că ospitalitatea noastră reprezintă esenţa culturii creştine ce stă la baza identităţii europene", a declarat Maurizio Lupi, membru al partidului lui Berlusconi.

Unii apropiaţi ai lui Gianfranco Fini, preşedintele Adunării Naţionale, au acuzat, în presă, că „Italia a devenit Disneylandul lui Gadhafi", iar partidul de opoziţie „Italia Valorilor" a ridicat, în semn de protest, un „cort al legalităţii" în faţa ambasadei Libiei la Roma.

80 de euro lecţia de islam

Cele 500 de tinere în faţa cărora Gadhafi a pledat beneficiile trecerii Europei la religia islamică au dezvăluit presei, scandalizate de eveniment, că au fost plătite cu 80 de euro pentru a-l asculta pe colonel. "A fost extrem de plicticos. Gadhafi nu ştia că am fost plătite, altfel n-ar fi acceptat să ne întâlnească" s-a confesat în ziarul "La Repubblica" una dintre participante sub protecţia anonimatului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite