Gaddafi pierde Capitala şi trei fii
0Confruntări violente au avut loc ieri în apropierea reşedinţei lui Muammar Gaddafi. Liderii rebelilor libieni sunt gata să se instaleze la Tripoli. Deşi colonelul Gaddafi nu a capitulat, libienii sărbătoresc deja sfârşitul a 42 de ani de dictatură şi se pregătesc de o nouă guvernare.
După confruntări dure la periferia Tripoli în noaptea de duminică spre luni, rebelii au ajuns ieri-dimineaţă în centrul oraşului, în Piaţa Verde, locul simbolic în care se adunau partizanii regimului, rebotezat acum de insurgenţi „Piaţa Martirilor". Televiziunea de stat, instrumentul de propagandă al lui Gaddafi, a fost asediată de opozanţi, iar ştirea că premierul libian a fugit în Tunisia s-a răspândit cu repeziciune în rândul populaţiei. Rebelii au încercat să ia cu asalt Bab al-Aziziya, reşedinţa blindată a lui Muammar Gaddafi. Deşi aproape toate clădirile au fost distruse de bombardamentele aliaţilor, Gaddafi a reuşit să rămână în viaţă, ascunzându-se într-unul dintre buncărele din complex. Trupele loiale regimului au ripostat imediat deschizând focul asupra rebelilor, ba mai mult, au mobilizat câteva tancuri, care să-i intimideze pe opozanţi. Vezi cum sarbatoresc rebelii cucerirea Tripoli.
Semnalul de atac, din moschei
Asaltul asupra capitalei Tripoli a început însă sâmbătă seară, odată cu lansarea „Operaţiunii Sirena", o acţiunea coordonată a Consiliului Naţional de Tranziţie, rebeli şi NATO. De la megafoanele moscheilor, muftiii au chemat populaţia la lupta finală împotriva dictatorului. Potrivit „Daily Mail", apelul liderilor religioşi a fost semnalul pentru activarea unor aşa-numite „celule în adormire", formate din civili care au fost înarmaţi, în secret, în cele şase luni de la declanşarea rebeliunii. Cotidianul britanic susţine că asaltul rebelilor a început de pe mare, aproximativ 200 de „luptători"venind spre capitală, de-a lungul coastei, dinspre Misrata. Ei s-au alăturat apoi altor grupuri de rebeli care au avansat spre Tripoli din oraşele din vestul ţării. Pasul decisiv pentru intrarea în Tripoli a fost capturarea Brigadei Khamis (trupele de elită), condusă de unul dintre fiii lui Gaddafi. Brigada Khamis, care staţiona la doar câţiva kilometri de Tripoli a fost antrenată în trecut de forţele speciale britanice SAS, având în dotare echipamente de comunicaţii şi date în valoare de peste 160 de milioane de dolari, furnizate de un consorţiu internaţional din domeniul apărării. Presa arabă relatează însă că soldaţii din trupele de elită nu au opus rezistenţă în faţa rebelilor, semn că deja, cel puţin psihologic, trecuseră de partea opozanţilor.
Ziarişti surprinşi de schimbul de focuri în hotelul Rixos din Tripoli Foto: reuters
Primele semne clare ale capitulării lui Gaddafi au apărut însă abia ieri, când oficiali din cadrul CNT, condus de de fostul ministru al Justiţiei Mustafa Abdeljalil, au anunţat că sunt pe drum spre Tripoli. Aceasta înseamnă că pun în practică „Declaraţia constituţională" elaborată de rebeli pentru gestionarea perioadei post-Gaddafi. Documentul prevede ca, imediat după căderea dictatorului, Executivul de tranziţie să se mute din oraşul Benghazi în Capitală. În 30 de zile, CNT are obligaţia să nominalizeze un guvern interimar în Libia, care să gestioneze treburile ţării.
Presiuni psihologice din Vest
Căderea regimului a fost pregătită psihologic şi de o serie de declaraţii ale NATO, UE şi ale mai multor lideri occidentali. Premierul britanic, David Cameron, şi-a întrerupt concediul în Cornwall pentru a participa la o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate britanic pe tema situaţiei din Libia. Iar ministrul francez de Externe, Alain Juppé, a anunţat că preşedintele Nicolas Sarkozy a discutat telefonic cu liderul CNT şi că în următoarele zile va convoca o reuniune la Paris cu toate statele care au participat la ofenisva occidentală în Libia.

Zeci de mii de libieni au ieşit în stradă pentru a sărbători căderea dictatorului Foto: reuters
Occidentul, care a sprijinit rebelii în ultima jumătate de an, priveşte însă şi cu o oarecare temere evoluţia post-Gaddafi în Libia. „Sunt grupări extremiste islamiste care vor să se răzbune şi să provoace tulburări în societate. Nu voi fi onorat să fiu preşedintele unui Consiliu Naţional de Tranziţie cu asemenea rebeli care să lucreze pentru el", a declarat Mustafa Abdeljalil, liderul CNT, citat de Al-Jazeera.
Un guvern şubred
Consiliul rebelilor libieni va avea sarcina dificilă de a instaura ordinea după haosul post-conflict, avertizează „The Guardian". CNT, recunoscut ca singur reprezentant al Libiei de 32 de ţări, nu are în prezent un Cabinet. Structura de conducere a CNT fost destituită de preşedintele său Mustafa Abdeljalil, la 8 august, pentru că nu a reuşit să elucideze uciderea, în iulie, a comandantului Abdul Fatah Younis. Abdeljalil va trebui să clarifice şi rolul guvernului său în uciderea comandantului, în contextul în care Younis a fost asasinat chiar în ziua în care fusese convocat pentru interogare la Benghazi, fieful rebelilor. Locuitorii din Misrata critică deja regimul lui Abdeljalil şi deficienţele unităţilor militare ale CNT. Tensiunile existente se vor accentua după înlăturarea de la putere a lui Gaddafi.
Tensiuni tribale
Tensiunile tribale de pe teritoriul Libiei (între est şi vest) se vor accentua, susţine şi Mansour El-Kikhia, bun cunoscător al Libiei, citat de CNN. El aminteşte că situaţia din Libia este similară cu aceea din Irak în 2003 sau cu situaţia de acum în Siria. În Libia nu există o grupare recunoscută a opoziţiei care să depăşească diviziunile tribale, regionale şi sectare, susţine expertul. El aminteşte că Muammar Gaddafi a reuşit să conducă ţara 42 de ani tocmai pentru că a divizat cele mai influente triburi libiene. Chiar dacă liderii lumii fac apel la democratizarea ţării şi respectarea drepturilor omului, ţara africană nu are tradiţie nici în democraţie, nici cu respectarea drepturilor omului.

Locuitorii din Tripoli distrug portretele tiranului Foto: reuters
La Tripoli, aproape jumătate de secol nu a existat o opoziţie politică reală, nici sindicate, nici societate civilă. Societăţii libiene, care în ultimele decenii s-a dezvoltat sub semnul autocraţiei, îi lipseşte cu desăvărşire o clasă de mijloc. CNN aminteşte că în ciuda ajutoarelor financiare pe care le va primi din Vest, noua conducere de la Tripoli va trebui să facă faţă şi provocărilor economice. Cel puţin 95% din veniturile statului libian provin în special din hidrocarburi. Petrolul a dat posibilitatea statului să-şi trimită tinerii la studii în străinătate şi să facă investiţii în infrastructură. Rata şomajului depăşeşte 30%.
Arestat în direct
Liderii rebelilor libieni i-au arestat pe trei dintre fiii liderului libian: Seif al-Islam, Saadi şi Mohammed. Acesta din urmă a intrat în direct prin telefon la Al-Jazeera chiar în momentul capturării sale. „Sunt atacat chiar acum. Sunt focuri de armă în casa mea. Rebelii sunt în casa mea", a declarat el. Curtea Penală Internaţională vrea transferul lui Seif al-Islam, care, alături de tatăl său, este căutat pentru crime împotriva umanităţii.

Seif Al-Islam, unul dintre fiii lui Gaddafi, a fost arestat Foto: reuters
"Mişcarea împotriva regimului Gaddafi a atins un punct de unde nu mai poate da înapoi. Tripoli se eliberează din mâna tiranului."
Barack Obama
preşedintele SUA
