Gaddafi ar fi plecat cu tot cu bani şi cu aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider libian Muammar Gaddafi a părăsit, se pare, Libia, în noaptea de marţi spre miercuri, într-un convoi de 250 de vehicule, printre care camioane pline de aur şi bani lichizi, scrie presa occidentală.

Tiranul detronat, care a condus Libia timp de 42 de ani, ar călători spre Burkina Faso, un stat sărac, din vestul Africii, care a promis că-i va acorda azil politic, printr-un acord intermediat de Africa de Sud. Oficiali ai serviciilor secrete au sugerat că un acord extraordinar a fost semnat de Africa de Sud şi Franţa, în numele NATO, pentru a permite plecarea familiei Gaddafi şi evitarea continuării violenţelor. Convoiul, alcătuit din susţinători libieni ai colonelului, inclusiv şeful dispozitivului său de securitate personală, Mansour Dhao, şi luptători tribali, ar fi traversat deşertul în ţara vecină, Niger, sosind în seara zilei de marţi în capitala acestei ţări, Niamey. Gaddafi nu ar avea voie să stea în Niger mai mult de 72  de ore. Fiul lui Gaddafi, şi cel care ar fi trebuit să devină viitorul lider al Libiei, Saif al-Islam, îl însoţeşte pe tatăl său, potrivit unor informaţii neconfirmate, publicate de presa britanică.

Incertitudinea persistă

Noii lideri ai Libiei, din Consiliul Naţional de Tranziţie, au refuzat să confirme acordul cu Burkina Faso, dar se pare că şi-au dat consimţământul. Oficial, un purtător de cuvânt al consiliului militar de la Tripoli a comunicat că se află pe urmele lui Muammar Gaddafi şi că „e numai o chestiune de timp până când acesta va fi capturat sau ucis". El nu a precizat locul exact unde se află dictatorul, dar a spus că este încă în Libia şi că i s-a dat de urmă cu ajutorul tehnologiilor avansate şi cu informaţii de la anumite surse.

Oficialii din Niger au contribuit la mărirea incertitudinii privind locul unde se află Gaddafi, susţinând că el nu se afla în convoiul care a trecut graniţa marţi seara, dar că s-ar putea să se fi alăturat acestui convoi mai târziu, după ce a călătorit prin Algeria. Autorităţiile din Burkina Faso au negat că ar fi oferit azil politic fostului lider libian. Michane al Joubouri, directorul televiziunii Arrai, singura instituţie de presă care păstrează contactul cu Muammar Gaddafi, a declarat ieri că  fostul lider şi fiul său, Seif al-Islam, „se află în continuare în Libia şi au un „moral foarte bun".

Vrăjitoarea salvatoare

Colonelul Muammar ­Gaddafi a fost salvat de vrăjitoarea sa, Mabrouka, susţin foşti consilieri ai liderului libian, citaţi de „Bild". Femeia, fără de care dictatorul de la Tripoli nu lua nicio decizie, ar fi folosit de-a lungul anilor diverse tehnici voodoo pentru a afla care e momentul oportun ca Gaddafi să iasă din reşedinţa sa din capitală, unde să doarmă şi ce oameni să intre în palat. Mabrouka (numele înseamnă „descântec") îl însoţea peste tot pe colonel şi-l sfătuia în toate chestiunile spirituale. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite