Gaddafi vrea să înăbuşe revolta din Libia cu mercenari din Niger, Mali, Algeria şi Burkina Faso

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regimul lui Muammar Gaddafi a recrutat circa 800 de etnici tuaregi din Niger, Mali, Algeria şi Burkina Faso pentru a ajuta înăbuşirea revoltei populare din Libia, anunţă surse din cadrul serviciilor de securitate.

"Aproximativ 800 de etnici tuaregi originari din Mali, Niger, Algeria şi Burkina Faso au fost recrutaţi de Libia pentru a lupta de partea lui Kadhafi", afirmă o sursă din cadrul serviciilor de securitate din Mali, citată de Mediafax.

Informaţia a fost confirmată şi de o sursă din cadrul serviciilor de informaţii nigeriene.

Oponenţii lui Gaddafi ar putea primi sprijin de la statele memebre NATO, în principal de la SUA.

NATO se pregăteşte pentru "orice eventualitate"

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, joi, că NATO nu intenţionează să intervină în Libia, dar se pregăteşte pentru "orice eventualitate", informează AFP.

"NATO nu are intenţia de a interveni, dar ne pregătim într-o manieră cugetată pentru orice eventualitate", a afirmat Rasmussen, în cadrul unei conferinţe de presă, la sediul Alianţei din Bruxelles.

Acesta a declarat că NATO a auzit apelurile opoziţiei libiene din Benghazi, avangarda contestării liderului libian, care a cerut atacuri aeriene străine pentru a-şi menţine poziţiile în faţa forţelor regimului, însă a subliniat că, în acest moment, Consiliul de Securitate al ONU nu a autorizat utilizarea forţei.

Un atac aerian a vizat joi oraşul Brega, din estul Libiei, aflat sub controlul opozanţilor, la o zi după confruntări între insurgenţi şi combatanţi loiali regimului, care s-au soldat cu 12 morţi, a anunţat o sursă medicală, citată de AFP.

"În urmă cu aproximativ două ore, avioane de război au lansat o bombă în sectorul situat între compania petrolieră şi zona rezidenţială", a declarat Fattah al-Moghrabi, un oficial de la spitalul din Brega.

90.000 de refugiaţi şi 6.000 de morţi

De la începerea protestelor în Libia, pe 20 februarie, aproximativ 90.000 de persoane au traversat frontiera tunisiano-libiană, a anunţat un oficial din cadrul biroului de informaţii al ONU de la Tunis, citat de AFP.

Numărul morţilor în urma confruntărilor dintre oponenţii lui Gaddafi şi forţele regimului se ridică la circa 6.000, potrivit purtătorului de cuvânt al Ligii libiene a drepturilor omului, Ali Zeidan, citat de AFP.

"Numărul victimelor pentru toată ţara este 6.000, dintre care 3.000 la Tripoli, 2.000 la Benghazi şi 1.000 în alte oraşe", cum ar fi Zawiyah sau Zenten, a declarat purtătorul de cuvânt, în cursul unei conferinţe de presă organizate la sediul Federaţiei internaţionale a ligilor pentru drepturile omului (FIDH), la Paris.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite