Furtuna Washi a devastat Filipine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 652 de oameni şi-au pierdut viaţa în inundaţiile aduse de urgie. Alţi 808 sunt daţi dispăruţi.

Crucea Roşie a anunţat ieri-seară că numărul oamenilor care au murit în inundaţiile provocate de furtuna tropicală Washi care a măturat Filipine depăşeşte 652 şi că numărul celor daţi dispăruţi a ajuns la 808. În sudul ţării, regiunea cea mai afectată, 100.000 de filipinezi au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele şi tot ce aveau pentru a scăpa de furia apelor. Furtuna tropicală Washi a adus vineri rafale puternice de vânt (de peste 90 de kilometri la oră), inundaţii şi alunecări de pământ. Numeroase regiuni au rămas fără electricitate. Câteva localităţi de pe Insula Mindanao au fost acoperite de apă, iar oamenii au fost prinşi de viitură în momentul în care dormeau.

„O mulţime de cadavre"

Salvatorii au povestit despre experienţele terifiante pe care le-au avut, despre case acoperite de apă, în care cadavrele zăceau unele peste altele. Imaginile prezentate de posturile de televiziune locale arătau şi ele străzi întregi acoperite cu nămol şi oameni îngroziţi.

Vicepreşedintele filipinez, Jeiomar Binay, s-a deplasat în zonele sinistrate pentru a supraveghea operaţiunile de salvare. „Am văzut cu ochii mei cadavrele femeilor şi ale copiilor. Erau cel puţin 100, toate întinse pe pământ unele lângă celelalte", a declarat oficialul. Un cartier periferic al oraşului Iligan, situat între două râuri care şi-au ieşit din matcă, a fost aproape şters de pe hartă.

Salvată ca prin minune

„Peste 70 la sută din case au ajuns în mare", a declarat un purtător de cuvânt al armatei filipineze. O femeie în vârstă de 42 de ani a povestit că ea şi cei opt membri ai familiei s-au salvat urcându-se pe acoperişul casei, care a rămas deasupra apei. „Curentul apei era extrem de puternic. Numai Dumnezeu ne-a salvat", a declarat femeia. Guvernul şi Crucea Roşie din Filipine au lansat apeluri la ajutor pentru a furniza alimente, haine şi adăpost pentru mai mult de 35.000 de persoane refugiate în centre de evacuare.

Ambasada chineză din Filipine a promis că va dona sinistraţilor 10.000 de dolari. Germania şi Statele Unite au promis şi ele că vor trimite ajutoare. Furtuna a afectat de asemenea Insula Negros, iar ieri şi Insula Palawan (din vest).

100.000 de filipinezi au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite