Furtună politică în Georgia după arestarea unui fost ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de protestatari s-au adunat în faţa parlamentului cerând alegeri legislative şi prezidenţiale anticipate. În faţa parlamentului din Tbilisi a început ieri un miting de protest

Mii de protestatari s-au adunat în faţa parlamentului cerând alegeri legislative şi prezidenţiale anticipate.

În faţa parlamentului din Tbilisi a început ieri un miting de protest împotriva arestării fostului ministru georgian al apărării, Irakli Okruaşvili, după ce acesta a făcut dezvăluiri compromiţătoare la adresa şefului statului, Mihail Saakaşvili.

Okruşvili l-a acuzat pe Mihail Saakaşvili de "eliminarea adversarilor săi politici". Opoziţia georgiană cere preşedintelui Saakaşvili să dizolve parlamentul şi să convoace alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate. Potrivit Interfax, circa 4.000 de persoane au participat la mitingul organizat de mai multe partide ale opoziţiei georgiene.

Unii lideri ai opoziţiei susţin că preşedintele încearcă să reducă la tăcere un potenţial rival. Ei sunt de părere că arestarea lui Okruaşvili, care conduce un nou partid de opoziţie, Mişcarea pentru o Georgie Unită, îi strică lui Saakaşvili imaginea de reformator de care se bucură în străinătate. Procuratura din Tbilisi a emis joi mandat de arestare împotriva lui Okruaşvili pentru abuz în serviciu şi acte de corupţie.

Fostul ministru pentru conflictele îngheţate Gheorghi Haindrava consideră drept "eroare majoră" arestarea lui Irakli Okruaşvili, care ar putea să-l coste postul pe preşedintele Mihail Saakaşvili. "Chiar dacă l-ar aresta de zece ori, toate probleme care s-au adunat la populaţie rămân în continuare", a afirmat acesta la un post public de televiziune.

Okruaşvili a fost demis din funcţia de ministru al apărării în noiembrie 2006, după declaraţii agresive care cereau revenirea sub controlul georgian a celor două republici separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. Mihail Saakaşvili a acuzat, miercuri, de la tribuna ONU, Rusia de "subversiune" în Georgia. Aspiraţiile Tibilis-ului de a adera la UE şi NATO au provocat nemulţumirea Moscovei, care a întrerupt comunicaţiile rutiere şi feroviare cu Georgia şi a impus o blocadă asupra anumitor exporturi georgiene. (Viorica Marin)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite