Norul vulcanic ar putea afecta funeraliile lui Lech Kaczynski

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Norul vulcanic ar putea afecta ceremonia programată pentru duminică la Cracovia. Familia Kaczynski nu doreşte să amâne ceremonia, chiar dacă aeroportul din Cracovia, unde ar trebui să aterizeze delegaţiile oficiale, a fost închis.

„Dorinţa familiei este ca înmormântarea să nu fie amânată, în niciun caz", a declarat consilierul de stat polonez Jacek Sasin. Reacţia a venit după ce unii oficiali polonezi au declarat că funeraliile fostului preşedinte Lech Kaczynski, programate pentru duminică, ar putea fi amânate din cauza norului vulcanic din Islanda. Aeroportul din Cracovia a fost închis, ieri, întrucât spaţiul aerian polonez este şi el afectat, în mare parte, de norul de cenuşă vulcanică. 

Peste 70 de avioane, având la bord lideri mondiali, ar urma să aterizeze, duminică dimineaţă, la Cracovia, în decurs de şase ore şi jumătate, înaintea ceremoniei de înmormântare. Alţi demnitari ar urma să aterizeze la Pyrzowice, un aeroport aflat la circa 100 de kilometri de Cracovia.

SUA monitorizează situaţia

Printre şefii de stat care şi-au anunţat participarea se numără şi preşedintele american, Barack Obama, cel rus, Dmitri Medvedev, cancelarul german Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. Prinţul Charles al Marii Britanii şi trimisul Vaticanului, cardinalul Anglo Sodano, sunt şi ei pe lista participanţilor. Experţii au avertizat că ar putea dura câteva zile până când norul emanat de vulcanul Eyjafjallajokull, din sud-estul Islandei, se va disipa.

„Urmărim cu atenţie situaţia. Deocamdată nu ne-am schimbat programul. Avem de gând să ajungem în Polonia", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Bill Burton, aflat joi-seara la bordul Air Force One, care îl transporta pe Obama către Florida.

Un purtător de cuvânt al aeroportului Balice din Cracovia a declarat că zborurile au fost suspendate „pe termen nelimitat" din cauza extinderii norului. „Pregătirile pentru primirea, duminică, a liderilor mondiali continuă. E greu de spus, cu două zile înainte, cum va evolua situaţia şi cum va influenţa ea sosirea delegaţiilor oficiale. Nu putem decât să aşteptăm", a declarat purtătorul de cuvânt.

Polonia pregăteşte o ceremonie tradiţională pentru fostul preşedinte Lech Kaczynski şi pentru soţia sa, care au fost printre cele 96 de victime ale accidentului de avion de la Smolensk (Rusia). Înmormântarea va avea loc în cripta castelului Wawel, din Cracovia, unde se află şi mormintele foştilor regi ai Poloniei.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite