Funeralii naţionale pentru Geremek

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Figura emblematică a disidenţei anticomuniste şi fost ministru de externe polonez, Bronislaw Geremek, care a murit duminică într-un accident rutier, va avea parte de funeralii

Figura emblematică a disidenţei anticomuniste şi fost ministru de externe polonez, Bronislaw Geremek, care a murit duminică într-un accident rutier, va avea parte de funeralii naţionale.

Acestea vor avea loc luni la Varşovia. Potrivit lui Tomasz Arabski, consilier apropiat al premierului Donald Tusk, funeraliile vor avea "caracter naţional, cu un ceremonial militar prevăzut pentru oamenii de stat eminenţi".

O ceremonie religioasă este prevăzută la catedrala Sfântul Ion, în jurul amiezii. Apoi sicriul va fi transportat la cimitirul militar din Powazki, urmând să fie înhumat lângă mormântul unui alt opozant celebru al regimului comunist, Jacek Kuron, care a murit în 2004.

S-a opus "vânătorii de vrăjitoare"

Moartea lui Geremek a survenit chiar în timpul unei tentative a conservatorilor de a relansa procesul de deconspirare a foştilor colaboratori ai poliţiei secrete comuniste în rândul elitelor poloneze, pe care au încercat să-l impună când conduceau guvernul.

Geremek, care a fost alături de Lech Walesa, unul dintre actorii tranziţiei negociate din 1989 între comunism şi democraţie, şi-a pus întregul prestigiu în lupta împotriva "vânătorii de vrăjitoare" dorită de guvernul conservator în 2007. El a fost ameninţat cu privarea de mandatul de eurodeputat pentru că a refuzat să semneze o declaraţie de necolaborare.

Funeraliile vor avea caracter naţional, cu un ceremonial militar prevăzut pentru oamenii de stat eminenţi
Tomasz Arabski,
consilier al premierului Donald Tusk

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite