Fundamentaliştii nu vor să renunţe la Moscheea Roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pervez Musharraf este decis să-i îngenuncheze pe radicalii pakistanezi Guvernul pakistanez a respins ieri cererea de predare condiţionată a celor câtorva sute de studenţi baricadaţi în

Pervez Musharraf este decis să-i îngenuncheze pe radicalii pakistanezi

Guvernul pakistanez a respins ieri cererea de predare condiţionată a celor câtorva sute de studenţi baricadaţi în interiorul Moscheii Roşii din Islamabad. Armata pakistaneză menţine sute de militari în jurul clădirii aflate sub asediu de mai multe zile.

Abdul Rashid Ghazi, "vocea" agitatorilor, spunea ieri că este gata să ridice steagul alb, cu anumite condiţii, printre care şi permisiunea de a-şi vizita mama suferindă. Oferta sa a venit după ce Maulana Abdul Aziz, cel de-al doilea lider al grupării, a fost capturat miercuri, în timp ce încerca să fugă din moschee, îmbrăcat în burqa. Guvernul pakistanez a refuzat termenii predării. Schimburile de focuri şi exploziile din jurul moscheii au continuat şi în cursul zilei de ieri. Militarii au reuşit deja să creeze o breşă care să permită lansarea de gaze lacrimogene, în încercarea de a-i forţa pe islamişti să se predea. Aceştia au ripostat cu focuri de arme şi grenade. Observatorii apreciază că preşedintele Musharraf este hotărât să îngenuncheze revolta islamiştilor de la Moscheea Roşie. Fundamentaliştii baricadaţi au legături cu forţele radicale care acţionează în zona graniţei cu Afganistanul, alimentând temerile oficialilor în legătură cu posibile reacţii violente în regiune. La originea revoltei studenţilor stă o decizie a guvernului, luată la începutul anului, de a demola toate moscheile construite ilegal pe terenuri publice. De la începutul crizei de la Moscheea Roşie, în urmă cu cinci zile, mai mult de 19 persoane (după alte surse 30) au fost ucise.

Sursa "talibanizării" Pakistanului

Moscheea Roşie simbolizează "talibanizarea" Pakistanului. Edificiul adăposteşte şi o "madrassa" (şcoală coranică pentru fete). Complexul religios este situat la mai puţin de doi kilometri de parlamentul din Islamabad şi foarte aproape de cartierul reşedinţelor diplomatice, ceea ce îngreunează intervenţia armată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite