Fundamentalismul însângerează Irakul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imediat după lansarea operaţiunii "Lightning Hammer" împotriva celulelor Al-Qaida, mai multe regiuni au fost scena unor atentate violente Cel puţin 200 de persoane au fost ucise şi peste

Imediat după lansarea operaţiunii "Lightning Hammer" împotriva celulelor Al-Qaida, mai multe regiuni au fost scena unor atentate violente

Cel puţin 200 de persoane au fost ucise şi peste 200 au fost rănite, marţi, în patru atentate cu vehicule- capcană, care au vizat membri ai sectei religioase preislamice Yazidi, în apropiere de Mosul. La nord de Bagdad, explozia unui camion-cisternă a provocat moartea a opt persoane şi avarierea gravă a unui pod. "Marţea neagră" a fost completată de decesul a cinci militari americani, după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit în vestul ţării.

Cele patru camioane-capcană au explodat în satele Al-Khataniyah şi Al-Adnaniyah din provincia Ninive, locuită de Yazidi. Această comunitate este o minoritate kurdă care îl consideră pe diavol cel mai important dintre îngeri. Secta a încercat să stea departe de conflictele confesionale violente şi politice din Irak. În ultimele luni, relaţiile sale cu sunniţii din vecinătate s-au deteriorat. În aprilie, mai mulţi adepţi Yazidi au lapidat o tânără, membră a sectei lor, pentru că fugise cu un musulman. Linşajul a fost filmat cu telefoane mobile şi difuzat în toată lumea.

Extremiştii sunniţi au organizat imediat represalii. Atacurile, printre cele mai sângeroase din cei patru ani de război, intervin după răpirea adjunctului ministrului petrolului, Abdel Jabar al-Wagaa, şi a altor trei oficiali, de către bărbaţi ce purtau uniforme ale forţelor irakiene.

Ultima metodă: atentatul cu camionul-cisternă

Atentatele în serie s-au produs într-un moment în care liderii principalelor comunităţi poartă discuţii pentru pregătirea unei reuniuni de criză dorite de premierul Nuri al-Maliki pentru a salva coaliţia guvernamentală. În ultimul timp, atacurile vizând infrastructura, mai ales podurile, s-au înmulţit. Insurgenţii încearcă să taie legăturile dintre capitală şi provincii, motiv pentru care inventează noi metode. Astfel, podul din oraşul Taji, aflat la 20 kilometri de Bagdad, a fost avariat în urma exploziei unui camion cu combustibil.

Americanii dau vina pe Al-Qaida

Armata americană a estimat că amploarea şi coordonarea atentatelor indică implicarea celulelor Al-Qaida. De altfel, luni noaptea, forţele americane au lansat operaţiunea "Lightning Hammer" în provincia Diyala, având ca obiectiv tocmai distrugerea acestor celule. 16.000 de militari americani şi irakieni participă la această ofensivă, care a fost lansată cu raiduri aeriene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite