Funcţionărimea greacă sfidează criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unei investigaţii a presei elene, forţa de muncă din Parlamentul grec e atât de supradimensionată, încât unii dintre angajaţi nici măcar nu se mai deranjează să vină la lucru, deoarece nu sunt destule locuri în birouri pentru toată lumea.

Există multe exemple privind risipa şi abuzurile de putere în rândul funcţionarilor publici din Grecia, printre care oficiali care îşi angajează soţiile şi manageri care plătesc facturi de peste 30.000 de euro pentru perdelele de la birou, scrie „New York Times", citând presa elenă.

În timp ce Europa vrea să vadă semne că economia Greciei e în curs de reformare, există din ce în ce mai multe semne de întrebare privind posibilităţile şi dorinţa grecilor de a reduce cheltuielile cu salariile, un element crucial în ţinerea cheltuielilor sub control suficient pentru a obţine finanţare internaţională în ritm continuu.
În această săptămână, determinarea guvernului va fi testată încă o dată. Două mari confederaţii sindicale au chemat la o grevă generală de 48 de ore, în timp un pachet de măsuri de austeritate va fi votat în Parlament. Una dintre măsuri prevede reducerea a 30.000 de joburi în sectorul public.

Unii experţi spun că Grecia ar putea face mari economii prin reducerea funcţionarilor publici, care reprezintă unul din cinci angajaţi din această ţară. Potrivit unor estimări, posturile din administraţia publică ar putea fi reduse cu o treime fără a afecta semnificativ serviciile. Deşi salariile au fost tăiate, guvernul nu a făcut încă niciun fel de disponibilizări.

Costuri politice

Principalul motiv este identic cu acela pentru care Grecia se află în acest impas, scrie „New York Times": administraţia de stat este, de fapt, o armată de oameni cu relaţii, construită de-a lungul mai multor decenii. Când vine vremea alegerilor, angajaţii de la stat devin activişti în campania electorală, iar efectul este enorm. Sunt atât de mulţi, încât există unul aproape în fiecare familie.Acest lucru îl pune pe premierul socialist George Papandreou, sau pe oricare alt lider grec, într-o poziţie dificilă, deoarece guvernul are nevoie de susţinere pentru tăieri de buget nepopulare.

„Există un cost politic al acestor reforme. Aceşti angajaţi la stat sunt lideri de opinie în comunităţile lor. Iar ei acuză guvernul, mai ales guvernul socialist care se presupune că ar trebui să-i protejeze", spune Nickolaos G. Travlos, economist la Şcoala de Business Alba din Atena.
În plus ei sunt şi foarte bine organizaţi. Greva generală din această săptămână urmează după o serie de greve mai mici, mitinguri, blocade şi pichete, care au lăsat străzile Atenei pline de grămezi de gunoaie în putrefacţie. Când auditorii FMI, Băncii Centrale Europene şi Comisiei Europene au sosit luna trecută la Ministerul de Finanţe de la Atena, funcţionarii le-au blocat intrarea.

În cele patru zile de negocieri, auditorii au insistat pentru reducerea funcţionarilor. Totuşi, planul de a reduce 30. 000 de posturi este modest. Reprezintă numai 4% din forţa de muncă angajată la stat şi va afecta în mare parte pe cei care se apropie de pensionare. Condiţiile sunt avantajoase: 60% din salariul pe un an şi rămânerea în „rezervă" timp de un an. După aceea, dacă nu s-au pensionat sau nu şi-au găsit un alt job vor fi concediaţi.

Funcţii de pe viaţă

Guvernul grec are circa 700.000 de angajaţi şi alţi 80.000 care lucrează pentru companii deţinute de guvern, cum ar fi cea de energie electrică. Acum 30 de ani, spun experţii, sectorul public era o treime din mărimea sa actuală.

Chiar dacă planul de reduceri va fi aprobat, el s-ar putea lovi de probleme legale. Constituţia Greciei garantează funcţionarilor publici jobul pe viaţă, o situaţie care ar putea explica indiferenţa lor în privinţa rezultatelor obţinute sau a practicilor eficiente, comentează „New York Times".
Unele ministere au angajaţi care nu au nimic altceva de făcut decât să ţină evidenţa documentelor într-unregistru ". „E o nebunie. Asta e toată treaba lor, chiar dacă acum avem e-mail", spune Nikos Hlepas, expert în administaţie publică la Universitatea din Atena.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite