Funcţionarilor corupţi din Rusia li se va confisca averea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţia Rusiei intenţionează să înăsprească sancţiunile pentru acte de corupţie, propunând chiar confiscarea averii funcţionarilor corupţi.

Potrivit cotidianului „Vedemosti", şeful Cancelariei prezidenţiale ruse, Serghei Narişkin, a cerut Ministerului Justiţiei şi altor structuri decizionale să elaboreze cât mai repede un nou set de măsuri anticorupţie.

Mai citeşte şi:

Profesori în făcut bani. Şefii facultăţilor din Sibiu au salarii colosale

Narişkin a cerut confiscarea proprietăţilor pentru orice fapte de corupţie şi adoptarea unei legi care să le interzică funcţionarilor să accepte cadouri. Luna trecută, când a aprobat programul naţional anticorupţie pentru perioada 2010-2011, preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, afirma că măsura confiscării averilor ar fi foarte potrivită pentru combaterea corupţiei. De ceva timp, Rusia dispune şi de o bază specială de date electronice care conţine informaţii despre proprietăţile cetăţenilor, pentru a ajuta autorităţile în lupta împotriva acestui flagel „care ameninţă securitatea ţării", după cum spune primul adjunct al procurorului general, Aleksander Buksman.

Mita deschide uşi

Oficialii de la fisc spun că baza informatică de date referitoare la proprietăţi este importantă, pentru că le permite să vadă exact ce deţin oamenii - inclusiv funcţionarii - şi să sesiseze discrepanţele dintre venitul declarat şi averea reală.

Corupţia este un mod de viaţă pentru mulţi ruşi şi atinge fiecare nivel al societăţii - de la micile şpăgi date poliţiştilor din trafic sau cadourile din şcoli până la mita plătită unor oficiali de rang înalt care au posibilitatea de a controla deciziile majore ce afectează mediul de afaceri şi economia. „Corupţia a devenit un mod de viaţă pentru foarte mulţi oameni. Cei care acceptă mită nu au nicio responsabilitate. Acest lucru trebuie să se schimbe", a insistat preşedintele Medvedev.

Un oficial rus estimează că funcţionarii corupţi câştigă, împreună, aproximativ 120 de miliarde de dolari anual, adică o treime din bugetul ţării. Şi investitorii străini afirmă că una dintre cele mai mari probleme ale Rusiei este corupţia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite