Funcţionarii UE nu vor să lucreze opt ore pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţionarii de la Bruxelles ameninţă cu greva pe motiv că vor fi obligaţi să lucreze opt ore pe zi. Ei spun că acest lucru le va ruina viaţa de familie.

Şefii UE au cerut funcţionarilor publici din instituţiile europene să-şi prelungească timpul de lucru la birou cu o jumătate de oră pe zi pentru a face economii. Această măsură ar însemna că săptămâna de lucru de cinci zile ar avea 40 de ore şi nu 37 ca acum.

Sindicatele funcţionarilor UE refuză însă să accepte decizia spunând că un timp mai mare de lucru ar afecta "atractivitatea" joburilor lor.
Comisia Europeană a cerut această măsură în urma presiunii din partea guvernelor naţionale de a tăia bugetul administrativ al Bruxelles-ului. Timpul suplimentar de lucru ar economisi un miliard de euro pe an din banii contribuabililor, potrivit Comisiei.

Funcţionarii publici din principalele instituţii europene - Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri al UE - sunt printre cei mai bine plătiţi funcţionari publici din lume. În plus, ei se bucură de o serie de avantaje: salarii mari, pensii substanţiale, drepturi generoase la vacanţă (42 de zile libere pe an) şi masa gratuită la locul de muncă.

Categoric "Niet"

Unul dintre sindicate refuză chiar şi să negocieze propunerea de prelungire a timpului de lucru cu o jumătate de oră.
Sindicatul Equipe d'Union Syndicale al funcţionarilor de la PE a dat publicităţii un mesaj prin care respinge apelul la dialog.

"Sindicatele şi asociaţiile personalului răspund acestei propuneri cu un categoric "Niet!"' "Niet" înseamnă "nu" în flamandă, una dintre limbile oficiale din Belgia.
Criticii le-au cerut sindicatelor - care reprezintă 55.000 de lucrători ai UE - să se trezească la realitate, deoarece schimbarea care li se cere e minoră în comparaţie cu situaţia a milioane de oameni din Europa care îşi pierd joburile sau trebuie să lucreze peste program.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite