Funcţiile dezbină Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedinta CE, Margot Wallström, denunţă practicile păguboase din interiorul Executivului de la Bruxelles şi îşi acuză colegii de misoginism Chiar dacă alegerile europene vor

Vicepreşedinta CE, Margot Wallström, denunţă practicile păguboase din interiorul Executivului de la Bruxelles şi îşi acuză colegii de misoginism

Chiar dacă alegerile europene vor avea loc în 2009 în ţările Uniunii, fapt care va duce şi la schimbarea Comisiei Europene, în culise au început deja negocierile secrete pentru nominalizări în funcţii. O practică nelalocul ei, care conduce la promovarea vârstnicilor în funcţii-cheie şi la marginalizarea femeilor.

Discuţiile se poartă însă într-un "cerc exclusivist" de "domni în vârstă", lucru care nu este pe placul tinerilor membri ai Comisiei Europene şi, mai ales, al doamnelor comisari, care se simt excluse şi neglijate. Este motivul pentru care prim-vicepreşedinta comisiei, suedeza Margot Wallström, a protestat faţă de aceste practici ale unor colegi europeni şi a denunţat practica "cercurilor exclusiviste" din CE, formate din politicieni mai vârstnici, care decid între ei cine poate ocupa un post de înalt funcţionar. Oficial, selectarea şi nominalizarea înalţilor funcţionari în structurile Comisiei se face prin concurs, un concurs foarte dur, care ar trebui să ducă la alegerea celor mai buni candidaţi.

"Elefanţii albi" ai politicii europene

Însă Margot Wallström susţine, într-un ziar suedez, că "un cerc restrâns de persoane, provenind din rândul politicienilor bărbaţi, decid singuri şi în spatele uşilor închise personalităţile care urmează a fi desemnate ca înalţi funcţionari publici". În opinia sa, cetăţenii europeni nu apreciază în niciun caz deciziile luate din umbră de câţiva "elefanţi albi" ai politicii europene.

Potrivit sursei citate, la această oră UE se întreabă cine va fi viitorul preşedinte al Uniunii, funcţie creată prin Tratatul de la Lisabona. Wallström apreciază drept "incredibil" faptul că nominalizările vehiculate de presă fac referire doar la bărbaţi. "Asemenea discuţii secrete, prin care domni în vârstă aleg alţi domni în vârstă, ca întotdeauna, reprezintă un lucru foarte rău pentru opinia publică", mai susţine Wallström.

Fost ministru socialist suedez, comisar european pentru mediu între 1999 şi 2004, şi vicepreşedinte al CE responsabil cu comunicarea în actualul Executiv european, Margot Wallström precizează că la cei 54 de ani ai săi nu vizează nicio înaltă funcţie politică în viitor nici în Suedia, nici în structurile Uniunii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite