Fumigenă rusească în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Bază militară NATO în Basarabia". Moscova şi Tiraspolul pun presa pe piste false pentru a ascunde acţiunea de militarizare a regiunii transnistrene .

Poligonul militar de la Bulboaca, Anenii Noi, este pregătit pentru amplasarea unei baze militare a NATO, scrie publicaţia rusă „Nezavissimaia Gazeta", care îl citează pe şeful Securităţii de la Tiraspol, Vladislav Finaghin.

„În ultimele şase luni, Chişinăul îşi întăreşte activ componenta militară cu ajutorul SUA şi al României, iar această colaborare ar putea fi completată şi prin prevederi în noua Constituţie", a declarat şeful KGB de la Tiraspol, citat de ziarul de la Moscova.

Vladislav Finaghin afirmă că „poligonul militar de la Bulboaca este modernizat nu doar conform standardelor NATO, care au devenit o normă pentru forţele militare ale Republicii Moldova, ci chiar pentru NATO".

„Alianţa de la guvernare din Republica Moldova vrea să modifice Constituţia astfel încât să fie permisă amplasarea de baze militare pe teritoriul ţării.

Este evident că nu e vorba de o bază a Rusiei, căci autorităţile de la Chişinău continuă să insiste asupra evacuării din Transnistria a trupelor ruseşti", subliniază şeful Securităţii de la Tiraspol.

MINISTRUL MOLDOVEAN AL APĂRĂRII: ABERAŢII

Afirmaţiile şefului Securităţii de la Tiraspol au fost demontate de ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţă, care le-a calificat drept „aberaţii".

„Recent, la poligonul de instruire al Armatei Naţionale, care se află în apropierea satului Bulboaca, poligonul despre care se vorbeşte în articolul din «Nezavissimaia Gazeta», s-au desfăşurat aplicaţii tactice, «Cetatea 2012», care au avut o acoperire naţională foarte largă.

Au fost prezenţi nu doar observatori din cadrul Comisiei unificate de control (CUC), dar şi reprezentanţi militari ai ambasadelor acreditate la Chişinău. De asemenea, la aceste acţiuni au fost invitaţi şi reprezentanţii organelor separatiste neconstituţionale de la Tirapol. Cu regret, ei nu au dat curs invitaţiei noastre. Dacă veneau, ar fi văzut ce se face la baza de instruire Bulboaca", a declarat pentru „Adevărul Moldova" ministrul Marinuţă.

Oficialul de la Chişinău a precizat că Guvernul intenţionează „să transforme baza militară de la Bulboaca
într-un poligon de antrenamente pentru operaţiunile de menţinere a păcii."

ARTICOL CU DEDICAŢIE

Ministrul spune că articolul care a apărut în ziarul rusesc are logică. „În acest moment are loc schimbarea armamentului şi a tehnicii din dotarea forţelor militare ale Federaţiei Ruse din regiunea transnistreană. Nu doar în cadrul forţelor ruse de menţinere a păcii, ci în cadrul trupelor ruse în general, şi asta fără a înştiinţa Ministerul Apărării al Republicii Moldova.

Mai mult, acolo au fost aduse nu doar automobile noi, dar şi diverse tipuri de armament, care până acum nu au fost în dotarea forţelor de menţinere a păcii ale Federaţiei Ruse şi care nu sunt folosite pentru astfel de operaţiuni", a precizat şeful Armatei moldovene.

Ministrul moldovean consideră că astfel de declaraţii şi articole, care au apărut nu oriunde, ci în unul dintre ziarele importante din Federaţia Rusă, despre „participarea Republicii Moldova la acţiunile NATO distrage atenţia opiniei publice de la militarizarea regiunii transnistrene şi are scopul de a compromite reglementarea conflictului în cauză şi negocierile purtate în acest sens în formatul 5+2".

„Republica Moldova cooperează cu NATO în cadrul programului de parteneriat pentru pace şi al altor programe, precum şi în cadrul Planului individual de parteneriat Moldova-NATO, dar noi suntem o ţară neutră şi respectăm angajamentele naţionale, dar şi internaţionale", a mai spus ministrul moldovean al Apărării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite