Fukushima, un oraş-fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Animalele abandonate pe străzile pustii şi oamenii care au sfidat ordinul de evacuare sunt singurele forme de viaţă din jurul centralei nucleare avariate. Tabloul sumbru a fost realizat de o echipă a unei televiziuni japoneze care a pătruns dincolo de semnele ce marchează „zona periculoasă“ cu o rază de 20 km.

Străzile şi casele par goale. Zeci de mii de oameni au fost evacuaţi din zonă, singurii cărora li se permite accesul fiind muncitorii care se luptă să limiteze scurgerile radioactive. Vizitatorii sunt întâmpinaţi numai de câini şi de mugetele vacilor abandonate de fermieri. Dar prima impresie e înşelătoare. În ciuda avertismentelor de a părăsi zona, unii locuitori au ales să rămână, asumându-şi riscurile. "Nu prea mai există bunuri, nu prea mai sunt magazine deschise, dar au rămas destui fermieri în zonă şi deci avem legume", a declarat unul dintre ei, Shinichi Fukushima, cultivator de orez. "Vor mai muri oameni şi se vor mai întâmpla lucruri rele. O să fie şi mai rău", a spus un alt locuitor rămas pe loc.

Nivel-record de radiaţii

Premierul nipon a anunţat că ţara e în "alertă maximă" pentru reducerea riscului de criză nucleară. Centrala de la Fukushima a fost grav avariată de un tsunami ce a urmat seismului din 11 martie. Criza s-a agravat însă, punând sub semnul întrebării capacitatea specialiştilor de a stabiliza reactoarele. 

Concentraţia de iod radioactiv din apa mării, la 300 de metri de centrală, era ieri de 3.355 de ori peste limita normală. Este cel mai mare nivel de iod 131 măsurat de la începutul catastrofei, de trei ori mai mare decât cel măsurat duminică. De la începutul accidentului, centrala japoneză a emis numeroase elemente radioactive, în principal iod şi cesiu, transportate de miile de tone de apă care au fost vărsate de salvatori pentru a răci instalaţiile. O parte din această apă s-a scurs în Pacific. Potrivit specialiştilor, acest lucru nu va avea consecinţe majore la scară planetară, însă ar putea avea un impact notabil, de durată, asupra vieţii marine în largul coastei japoneze.

Măsuri disperate

Oficialii japonezi intenţionează să învelească acoperişurile şi pereţii clădirilor exterioare ale reactoarelor 1, 3 şi 4, cu prelate de beton pentru a reduce emisiile radioactive, potrivit cotidianului „Asahi Shimbun". Este luată în calcul şi folosirea unui petrolier pentru a evacua apa contaminată prezentă în centrală. Angajaţii au pompat o parte din această apă în rezervoare care acum sunt pline şi trebuie să găsească un alt container pentru a stoca apa radioactivă.

Locuitori rămaşi în zona de excludere din jurul centralei

image

Toate reactoarele vor fi închise, a transmis guvernul nipon. Reactoarele avariate trebuie demolate după răcire, iar materialele radioactive trebuie depozitate în condiţii speciale, a afirmat Tomoko Murakami, cercetător în domeniul nuclear la Institutul pentru Economia Energiei din Japonia. Scoaterea acestora din uz ar putea dura până la trei decenii, estimează Murakami, în baza singurei tentative de până acum a Japoniei de a dezactiva un reactor comercial.

„Samuraii nucleari" câştigă 820 de euro pe zi

Între timp, în incinta centralei nucleare se derulează drama muncitorilor care lucrează la răcirea reactoarelor. Presa occidentală vorbeşte de "echipele morţii", ai căror membri practic s-au sacrificat, ca nişte kamikaze. Limita legală a radiaţiilor autorizate pentru personalul din domeniul nuclear a fost ridicată acum la 250 de millisievert pe an, faţă de 100 în condiţii normale. O expunere anuală la mai mult de 100 millisievert creşte riscurile de cancer.

Un inspector care a petrecut cinci zile în incinta centralei spune că muncitorii au ajuns „la limitele existenţei umane". Ei primesc zilnic doze enorme de radioactivitate şi nu-şi părăsesc combinezoanele de protecţie decât pentru a se strecura sub o pătură de plumb, atunci când se odihnesc. „Samuraii nucleari"dorm pe oriunde pot găsi un spaţiu deschis: în sălile de conferinţă, pe coridoare sau pe scări. În total, 400 de oameni lucrează acum în incinta centralei.

Potrivit informaţiilor, ei primesc până la 100.000 de yeni (820 de euro) pe zi - de 20 de ori mai mult decât într-o zi normală de lucru. Preşedintele-director general al operatorului centralei nucleare avariate, TEPCO, Masataka Shimizu, a fost spitalizat marţi seară, deoarece el suferea de hipertensiune arterială. Shimizu s-a îmbolnăvit la cinci zile după cutremur. De atunci nu a mai revenit la lucru.

Nave radioactive în Europa?

Mai multe porturi din Europa iau măsuri de precauţie privind vapoarele care au navigat în apele japoneze, pentru a evita contaminarea radioactivă, anunţă „Financial Times". Alarma a fost dată după ce un vapor contaminat a ajuns în China. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite