La Fukushima au apărut fluturi mutanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr mare fluturi mutanţi a fost descoperit în Japonia, în zona centralei nucleare de la Fukushima Daichi, zonă afectată de radiaţiile puternice rezultate în urma accidentului nuclear de anul trecut.

Cercetătorii japonezi spun că fluturii din specia Zizeeria maha au aripi mai mici decât de obicei şi ochi dezvoltaţi anormal. Mutaţiile au apărut din cauza radiaţiilor eliberate în apă, aer şi sol de reactoarele de la Dai-ichi, susţin oamenii de ştiinţă. Reactoarele au fost distruse de tsunami-ul declansat de cutremurul cu magnitudinea de 9 grade, din martie 2011.

Oficialii japonezi au declarat că zona este sigură, însă mutaţiile care apar periodic par a-i contrazice.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că radiaţiile artificiale de la Fukushima au cauzat schimbări fiziologice şi genetice, arată un raport publicat în revista "Scientific Reports" .

"Se credea că insectele sunt foarte rezistente la radiaţii. În acest caz, rezultatele noastre au fost neaşteptate", a declarat Joji Otaki, cercetător la Universitatea Ryukyus (prefectura Okinawa).

Echipa ştiinţifică a conchis că până şi după ce rezidurile radioactive de la Fukushima au dispărut, radiaţiile încă afectează dezvoltarea speciilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite