Fukushima: mărturii din infern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport întocmit de compania TEPCO prezintă declaraţiile muncitorilor consideraţi eroi. Operatorul centralei nucleare de la Fukushima, TEPCO, a dat publiciăţii un raport ce conţine mărturiile muncitorilor despre momentele ce au urmat cutremurului şi tsunami-ului de la 11 martie.

Unul dintre şefii de la Fukushima a spus că şi-a dat seama că era vorba de un adevărat dezastru atunci când luminile au început să clipească şi apoi s-au stins. „Unul dintre muncitori a venit, panicat, strigând: „Apa de mare pătrunde în interior"", a declarat el. „După ce am pierdut sursele de curent, nu am ştiut ce era de făcut. Muncitori au intrat în panică. S-au certat, iar apoi unul dintre ei a întrebat de ce mai stăm acolo dacă nu putem face nimic pentru controlarea reactoarelor. M-am înclinat şi le-am cerut să rămână".

Cutremurul cu magnitudinea de 9 şi tsunami-ul din 11 martie au paralizat sistemul electric şi pe cel de răcire de la uzina nucleară, declanşând cea mai gravă criză nucleară mondială de după cea de la Cernobîl, cu 25 de ani de urmă. Acest raport interimar este primul care detaliază mărturiile muncitorilor, care au fost consideraţi eroi în săptămânile ce au urmat accidentului, deoarece şi-au asumat riscuri extreme pentru sănătate în încercarea de a preveni un dezastru şi mai mare.

„Cizma s-a topit din cauza căldurii"

Ei au descris încercările de a micşora presiunea dintr-un container al reactorului prin deschiderea manuală a unei valve de ventilaţie. „Ne-am îmbrăcat cu tot echipamentul de protecţie dar nu am putut lăsa munctorii mai tineri să îndeplinească această sarcină, deoarece trebuia să mergem într-o zonă în care nivelul radiaţiei era foarte mare", a declarat un muncitor.

„Când am ajuns lângă valvă, am auzit un zgomot straniu, ca o succesiune de pocnete. Când am pus un picior pe tor (n.n. - o piesă circulară din componenţa reactorului) pentru a ajunge la valvă, cizma mea de cauciuc s-a topit din cauza căldurii", a spus el. Un alt muncitor a vorbit de „cursa contra cronometru" pentru a fixa cablurile de electricitate  „Am terminat munca la o secţiune în câteva ore, deşi, de obicei, e nevoie de o lună-două. A fost o operaţiune pe care a trebuit să o facem în bălţi de apă unde era pericol de electrocutare", a spus muncitorul.

Exploziile şi incendiile de la centrală au creat un nivel periculos de radiaţii, forţând TEPCO  să retragă sute de munctori. Au rămas numai câteva zeci. Acei muncitori au fost porecliţi „Cei 50 de la Fukushima", dar numărul lor a fost din nou suplimentat ulterior, ajungând la câteva mii, inclusiv tehnicieni trimişi de la companii partenere precum Toshiba şi Hitachi.

Ei aveau sarcina de a introduce apă rece în cele cinci reactoare ale centralei, dintre care trei s-au supraîncălzit până la urmă şi au provocat topiri ale materialului nuclear. În ciuda unei serii de probleme întâmpinate în ultimulele nouă luni, guvernul japonez şi compania TEPCO spun că vor respecta planul de închidere a centralei în această lună, aşa cum fusesse planificat iniţial.

"În prima săptămână după accident, am crezut de câteva ori că voi muri.''
Masao Yoshida fost director al centralei Fukushima

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite