Frattini are înlocuitor la Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Comisarul european pentru Justiţie e tentat să alerge în braţele lui Silvio Berlusconi în cazul în care partidul acestuia câştigă alegerile în Italia. Deşi, până în prezent, nu

>> Comisarul european pentru Justiţie e tentat să alerge în braţele lui Silvio Berlusconi în cazul în care partidul acestuia câştigă alegerile în Italia.

Deşi, până în prezent, nu şi-a exprimat nicio decizie oficială în acest sens, Frattini este atras de ideea unui fotoliu ministerial în guvernul de centru-dreapta al lui "Il Cavaliere" dacă acesta va ieşi învingător în alegerile din aprilie. La Bruxelles, există deja informaţii (neconfirmate) despre posibilul înlocuitor al actualului comisar pentru Justiţie. Acesta ar fi Roberto Formigoni, preşedintele Regiunii Lombardia.

Markos Kyprianou, comisarul european pentru Sănătate şi protecţia consumatorului, şi-a anunţat recent demisia din echipa lui Jose Manuel Durao Barroso, pentru a-şi lua în primire fotoliul de ministru de externe al Ciprului. Plecarea acestuia din rândurile UE ar putea fi urmată de alte două "abandonuri": cel al lui Franco Frattini şi cel al responsabilului european cu afaceri economice şi monetare, spaniolul Joaquin Almunia.

Acesta din urmă vrea să se alăture echipei actualului premier, Jose Luis Zapatero, în caz de victorie în alegerile din nouă martie. Potrivit agenţiei de presă italiene APCOM, Berlusconi i-a găsit deja un înlocuitor lui Frattini pentru locul rămas vacant (care, conform regulamentului UE, trebuie să-i revină tot Italiei). Este vorba de Roberto Formigoni, preşedintele Regiunii Lombardia. Dacă "predarea ştafetei" va avea loc, atunci Formigoni va fi nevoit să renunţe, din cauza incompatibilităţii, la funcţia pe care o deţine în prezent în Italia.


Plecarea lui Frattini, o bilă neagră


Presa italiană nu pare încântată de posibilitatea ca Franco Frattini să renunţe la "misiunea sa europeană" pentru o funcţie în viitorul guvern al Peninsulei. Dacă acest lucru se va petrece, atunci se va demonstra, încă o dată, că pentru politicienii italieni "este mai importantă puterea locală decât construcţia europeană", este de părere cotidianul "La Stampa".

Frattini ar trebui să ţină cont de două aspecte. Primul se referă la credibilitatea politică a comisarului, care s-ar şifona din cauza abandonării rolului său european. În acest context, este greu de crezut că prezenţa lui în Italia ar schimba destinul politic al lui Berlusconi. În schimb, este sigur că imaginea Peninsulei ar avea de suferit, mai consideră cotidianul italian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite