Fraţii Kaczynski, acuzaţi de urmărirea secretă a mogulilor de presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit cotidianului "Dziennik", un fost ministru polonez, concediat recent, ar fi susţinut acest lucru în faţa unei comisii a parlamentului Fostul ministru de interne polonez,

Potrivit cotidianului "Dziennik", un fost ministru polonez, concediat recent, ar fi susţinut acest lucru în faţa unei comisii a parlamentului

Fostul ministru de interne polonez, Janusz Kaczmarek, a declarat unei comisii speciale a parlamentului că partidul de guvernământ a cerut procurorilor şi serviciilor secrete să supravegheze şi să cerceteze trecutul unor patroni ai mass-media, jurnalişti şi politicieni din opoziţie, relatează presa poloneză.

Potrivit presei de la Varşovia, Janusz Kaczmarek a declarat, în faţa unei audieri parlamentare cu uşile închise că între cei supravegheaţi s-ar afla şefii reţelelor TVN şi Polsat TV, editorul cotidianului "Gazeta Wyborcza" şi politicienii de opoziţie Donald Tusk, Grzechorz Schetyna, Jaroslaw Walesa (fiul fostului preşedinte Lech Walesa), precum şi fostul premier Waldemar Pawlak.

Cotidianul "Dziennik", cel care a dezvăluit primul aceste informaţii, a cerut un punct de vedere al premierului Jaroslaw Kaczynski, însă cabinetul acestuia a informat că atât şeful guvernului, cât şi purtătorul său de cuvânt sunt în vacanţă.

Kaczmarek, fost ministru de interne, a fost concediat recent din guvern, în urma unor acuzaţii de a fi informat anumiţi suspecţi din Ministerul Agriculturii în legătură cu o operaţiune sub acoperire care era pregătită de Biroul Anticorupţie împotriva lor.

Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a negat ieri acuzaţiile lui Kaczmarek, afirmând că acesta nu este un martor credibil. "Avem informaţii documentate că Janusz Kaczmarek dorea să discrediteze oamenii implicaţi într-o investigaţie în care are un interes personal", a declarat Ziobro. El a spus că nu ştie exact ce a anume a afirmat Kaczmarek în faţa comisiei parlamentare, dar că acesta nu a menţionat astfel de nereguli pe timpul când era în guvern, deşi, în calitate de ministru, ar fi fost de datoria lui să ia măsuri în legătură cu o asemenea ilegalitate.

Kaczmarek - membru al partidului de guvernare, Dreptate şi Justiţie, a fost concediat din funcţia de ministru în urma acuzaţiilor că l-ar fi informat pe Andrzej Lepper, fost ministru al agriculturii, de faptul că Biroul Anticorupţie îi pregătea o înscenare pentru a-l prinde în flagrant într-o afacere ilegală cu proprietăţi imobiliare. Lepper a fost şi el dat afară din guvern.

Atât Lepper, cât şi Kaczmarek pretind că de fapt ministrul Ziobro este cel care l-a informat pe Lepper.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite