Fraţii Kaczynski, gata de compromis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unor ziare poloneze, oficialii de la Varşovia declară că nu doresc ca Polonia să fie singura ţară care creează probleme la conferinţa interguvernamentală ce va fi convocată

Potrivit unor ziare poloneze, oficialii de la Varşovia declară că nu doresc ca Polonia să fie singura ţară care creează probleme la conferinţa interguvernamentală ce va fi convocată astăzi pentru discutarea tratatului european de înlocuire a constituţiei.

Cu câteva săptămâni în urmă, Polonia a stârnit îngrijorare semnalând că nu va respecta compromisul privind sistemul de vot, agreat la summitul din iunie. În comentariile făcute în urma summitului, Varşovia sugerase că, în cazul în care nu este de acord cu o decizie a Consiliului UE, s-ar putea folosi de o prevedere legală care permite unei ţări să întârzie adoptarea acelei decizii, chiar dacă nu există un număr destul de mare de membri pentru a putea bloca decizia respectivă.

Autorităţile poloneze au afirmat că li s-a promis că va exista un mecanism ce va permite întârzierea unei decizii cu până la doi ani. Această promisiune a fost însă negată ulterior de oficialii europeni şi de preşedinţia portugheză. Andrzej Sados, membru al Cabinetului polonez, a declarat pentru cotidianul "Rzeczpospolita" că Varşovia nu va insista asupra prevederii disputate.

"Prioritatea noastră nu este de a bloca deciziile. Noi dorim eficientizarea luării deciziilor, pentru ca uniunea să funcţioneze mai eficient", a declarat Sados. El a adăugat că mecanismul de întârziere nu s-ar aplica în niciun caz deciziilor din domeniul agriculturii sau comerţului, unde Varşovia nu îşi simte periclitate interesele naţionale.

Două partide cer respingerea tratatului

Tratatul european care va înlocui constituţia furnizează muniţie politică în Polonia. Săptămâna trecută, două partide mici din coaliţia guvernamentală - Samoobrona şi Liga Familiilor Poloneze - au făcut front comun cerând respingerea tratatului. Premierul Jaroslav Kaczynski a declarat însă că nu vede niciun fel de ameninţare în privinţa ratificării tratatului de către Polonia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite