„Frăţia Musulmană“ îşi formează partid politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Frăţia Musulmană“ a decis să-şi formeze un partid politic care se va numi Partidul Libertăţii şi Justiţiei, a anunţat, într-o conferinţă de presă la Cairo, Mohammad Badie, preşedintele Frăţiei.

Potrivit lui Muhammad Al-Katani, nominalizat preşedinte al noului partid, formaţiunea politică va fi total independentă de organizaţia „Frăţia Musulmană" şi va fi deschisă tuturor celor care vor accepta programul său politic.

Problema este, afirmă analiştii, că deocamdată nu se cunosc detalii despre acest program. Katani a precizat doar că partidul nu se opune ca femeile sau reprezentanţi ai grupurilor religioase minoritare (creştinii copţi) să facă parte din guvern, dar se opune candidaturii lor pentru funcţia de şef de stat.

Dar dacă, în urmă cu câteva zile, pentru a risipi temerile egiptenilor, „Frăţia Musulmană" a declarat că nu va participa la cursa electorală pentru preşedinţie, acum Katani apreciază că, după ce se va forma, partidul va decide asupra acestei probleme. Este neclară şi poziţia viitorului partid privind tratatele internaţionale ale Egiptului, mai ales acordurile de pace cu Israelul.

Săptămâna trecută, Iessam al-Erian, un purtător de cuvânt al Frăţiei Musulmane, a afirmat că orice fel de decizie cu privire la aceste acorduri va depinde de voinţa egiptenilor. Declaraţie care, potrivit analiştilor, nu este de bun augur în condiţiile în care aceste acorduri au fost susţinute de voinţa politică a guvernelor şi a fostului preşedinte Mubarak şi mai puţin de egipteni.

Muhamad al Katani a mai  afirmat că partidul susţine un islamism moderat dar  numeroşi egipteni se tem de introducerea pe uşa din dos a unui islamism mai radical în viaţa ţării. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite