Franţa şi Al-Qaida, în „război total“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asasinarea unui fost inginer francez, Michel Germaneau, luat ostatic la 19 aprilie de gruparea Al-Qaida în Magrebul islamic (AQMI), a provocat reacţii extrem de dure din partea lui Nicolas Sarkozy, dar şi a liderilor AQMI.

După ce a convocat de urgenţă, ieri-dimineaţă, un consiliu restrâns de Apărare şi Securitate, preşedintele francez a confirmat moartea lui Germaneau şi a precizat că „acest act barbar, odios, nu va rămâne nepedepsit".

La rândul său, liderul AQMI, Abu Mussab Abdelwadud, a declarat la postul de televiziune Al Jazeera că „Sarkozy a reuşit să deschidă pentru el, pentru poporul şi ţara lui una din porţile infernului", promiţând „război total" după o operaţiune (eşuată) de salvare a lui Germaneau, în cursul căreia au fost omorâţi şase membri ai AQMI.

Duminică, gruparea a anunţat executarea (prin decapitare, potrivit unor publicaţii franceze) fostului inginer Michel Germaneau (78 de ani), „pentru a-i răzbuna pe cei şase fraţi ai noştri ucişi în cadrul laşei operaţiuni a Franţei, alături de forţele din Mauritania". Ministerul francez al Apărării a admis că joi, 22 iulie, militari francezi au participat la un raid împotriva AQMI, într-un deşert din Mali (unde, între timp, fusese „transferat" ostaticul), alături de unităţi de luptă din Mauritania.

Şase membri ai AQMI au fost omorâţi, dar operaţiunea s-a soldat cu un eşec, Germaneau nefiind prezent în tabăra atacată. Pe de altă parte, un oficial francez a declarat că „Parisul are convingerea că, de fapt, inginerul era mort de mai multe săptămâni". Ultimul indiciu că era în viaţă datează din 13 mai când, într-o înregistrare video, Germaneau lansa un apel la ajutor către preşedintele Nicolas Sarkozy. Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, afirmă că, de la răpirea fostului inginer, AQMI a refuzat orice dialog şi nu a formulat nicio revendicare exactă.

Operaţiuni umanitare

Pasionat de Africa, Germaneau s-a deplasat, în ultimii 5 ani, de mai multe ori în Niger, pentru a construi o şcoală cu internat în satul In-Abangharet (nord).

Ultimul voiaj urma să fie foarte scurt, întrucât el trebuia doar să verifice dacă rezervele de hrană pentru copiii din şcoala-internat erau suficiente.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite