Franţa ne-a blocat la Schengen!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Parisul a blocat ieri raportul tehnic pentru evaluarea aderării României la Schengen, pe motiv că nu a avut timp suficient să studieze dosarul. România trebuie să aştepte un nou verdict la 28 ianuarie. Bulgaria va fi evaluată din nou în martie, când teoretic ambele state ar trebui să adere la Schengen.

Reprezentanţii Franţei au fost singurii care au ridicat probleme la raportul tehnic pe dosarul României care s-a discutat ieri, la Bruxelles, în cadrul grupului de lucru SCH-EVAL în ciuda aprecierilor potrivit cărora evaluarea ar fi fost una pozitivă. Nicio altă ţară nu a avut obiecţii, dar Franţa a cerut timp suplimentar pentru studierea dosarului României privind Sistemul de Informaţii Schengen.

Citiţi şi:

Franţa a blocat raportul tehnic privind aderarea României la Schengen / MAI: Franţa a solicitat un timp suplimentar pentru studiu

Procedura de a solicita o revaluare sau timp mai mult pentru examinarea unui raport nu este neapărat una neobişnuită, au declarat, pentru „Adevărul Europa", surse din cadrul grupului de experţi, însă reprezentanţii altor ţări care au cerut până ieri amânarea aderării României şi Bulgariei la Schengen nu au avut nici obiecţii şi nici nelămuriri.

Raportul de evaluare pe Sistemul de Informaţii Schengen, ultimul domeniu verificat în cazul României, a fost bun, majoritatea condiţiilor impuse de UE fiind îndeplinite.

„Raportul arată că România corespunde în totalitate standardelor Schengen pe componenţa SIS/SIRENE şi a fost acceptat de statele membre, nefiind formulate obiecţiuni sau observaţii. A fost solicitat un timp suplimentar pentru studierea raportului de către reprezentantul francez în cadrul grupului SCH-EVAL", a transmis Ministerul Administraţiei şi Internelor, după discuţiile de ieri de la Bruxelles.

Bulgaria a avut un raport bun pe Sistemul de Informaţii Schengen, dar a ratat evaluarea la graniţele terestre. Problemele legate de securizarea graniţei de sud-est cu Turcia sunt legate în special de personalul şi echipamentele insuficiente. Acest ultim punct a fost recunoscut de Bulgaria, care s-a angajat să „remedieze situaţia", a precizat o sursă europeană citată de AFP.

Mai aşteptăm

După ce Franţa va studia atent dosarul României ar trebui să dea un aviz în Grupul de experţi Schengen care se vor reîntâlni la 28 ianuarie. Până atunci, primele discuţii informale ar putea să aibă loc între miniştrii de interne din statele membre UE la Consiliul JAI de la Budapesta care va avea loc săptămâna viitoare. Oficiali europeni au declarat, pentru „Adevărul Europa", că subiectul Schengen nu se află pe ordinea de zi, dar este de aşteptat ca discuţii legate de evaluările de astăzi să aibă loc.

Urmează votul politic

Următorul test important este Parlamentul European al cărui vot este consultativ, dar decisiv din punct de vedere politic. „Extinderea spaţiului Schengen depinde strict de cât de bine îndeplinesc cele două ţări condiţiile de aderare deja impuse" a declarat europarlamentarul maltez Simon Busuttil, coordonator din partea Partidului Popular European al Comisiei pentru Afaceri Interne, Justiţie şi Libertăţi Civile din Parlamentul European. Se pare, însă, că, într-adevăr, acest subiect a fost foarte politizat," a mai spus Busuttil.

Nod în papură

„Din punct de vedere tehnic, Franţa nu avea niciun motiv să respingă raportul SIS/SIRENE. Parisul caută pricini", a comentat pentru „Adevărul" Ciprian Ciucu, director de programe la Centrul Român de Politici Europene, explicând că i s-a părut „neserioasă" atitudinea Franţei.

„Să invoce lipsa de timp pentru a studia un raport, mi se pare o atitudine neserioasă din partea unui stat precum Franţa, dat fiind că are o birocraţie recunoscută în Europa", a mai spus Ciucu. Pentru directorul de programe al CRPE, Parisul are un comportament „atipic" care lasă să se bănuiască „o rea intenţie".

Franţa are un parteneriat strategic cu România, a susţinut propunerea Bucureştiului pentru un comisar în fruntea unuia dintre cele mai importante portofolii în Comisia Europeană (Agricultură), a pledat pentru intrarea României în NATO şi UE.

„Şi deodată, din 2010 Franţa vine cu mesaje împotriva României: mai întâi a invocat Mecanismul de Cooperare şi Verificare, apoi rromii şi graniţa cu Republica Moldova. Au urmat vameşii (n.r. - oficialii francezi au declarat de mai multe ori că vameşii români sunt vulnerabili la corupţie din cauza reducerii cu 40% a salariilor) şi acum această găselniţă referitoare la studierea raportului", a mai afirmat
Ciprian Ciucu.

Ungaria nu ne lasă

Preşedinţia ungară a UE şi-a reafirmat ieri sprijinul pentru intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. „Noi continuăm să susţinem o aderare la Schengen a Bulgariei şi României", a declarat secretarul de stat ungar pentru Afaceri Europene, Eniko Gyory, la finalul unei reuniuni informale la Budapesta cu omologii săi din UE.

„Aşteptăm să vedem care sunt observaţiile formulate de Franţa şi sunt convins că, din punct de vedere tehnic, nu există niciun fel de probleme", a declarat, ieri-seară la postul public de radio, premierul Emil Boc. La 6 ianuarie, la TVR, preşedintele Traian Băsescu afirma că problema nu este amânarea aderării României şi Bulgariei, ci crearea unui precedent în care unele ţări se folosesc de dreptul de veto, deşi statele candidate îşi respectă toate obligaţiile. ; A contribuit Cătălina Mihai

"Să invoce lipsa de timp pentru a studia un raport mi se pare o atitudine neserioasă din partea unui stat precum Franţa. "
Ciprian Ciucu
director de programe CRPE

"Extinderea spaţiului Schengen depinde strict de cât de bine îndeplinesc cele două ţări condiţiile de aderare deja impuse."

Simon Busuttil
europarlamentar maltez

Tandemul româno-bulgar

Controalele la vamă vor continua  Foto: Afp



Ne rupem sau nu de Bulgaria? "Aceasta este o mare întrebare în Partidul Popular European, dacă ar putea România să se îndepărteze de Bulgaria în acest dosar," a spus un oficial al Parlamentului European. Aceleaşi opinii se vehiculează şi printre reprezentanţii instituţiilor europene din Bruxelles. 

Unii susţin că România ar avea şanse să adere la Schengen "mai rapid" decât Bulgaria.  Bucureştiul s-a descurcat "bine, în mare" în ceea ce priveşte ultima evaluare a condiţiilor care trebuie îndeplinite pentru a adera la spaţiul Schengen, pe când Sofia"a avut rezultate mai slabe", mai ales în privinţa sistemului de informaţii Schengen (SIS).

Unul dintre posibilele scenarii ar fi ca, în urma ultimei evaluări tehnice, România să fi avut rezultate foarte bune.  Oficialii francezi confirmă că în raport nu este nicio problemă, deşi alţii consideră că "nu este posibil să nu fie chiar nicio problemă". 

Graniţa comună

Experţi din Bruxelles spun că ar fi neînţelept din partea României să se rupă de Bulgaria. „România nu are ­niciun interes să facă aşa ceva. În primul rând, diplomatic vorbind, Bulgaria a fost mereu alături de români. În al doilea rând, este o chestiune tehnică: dacă Bulgaria nu intră şi România da, ce se întâmplă cu graniţa dintre cele două ţări?"

image

Interesul României să intre în Schengen fără Bulgaria este discutabil: graniţa dintre cele două ţări ar deveni graniţă externă Schengen. Aceasta ar presupune ca România să-şi securizeze controlul vamal cu Bulgaria, să aplice pentru mai multe fonduri ale Uniunii Europene şi, în final, să lucreze la acest proiect până ce frontiera cu Bulgaria este bine apărată. Un nou set de lucrări şi de examinări UE înseamnă şi mult timp pierdut. În acest timp, Bulgaria ar putea să îşi apere mai bine graniţa cu Turcia, care nu este foarte bine protejată, şi să convingă grupul de experţi Schengen că îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru aderare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite