Franţa devine o „gherilă urbană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Senatul francez urma să-şi dea votul astăzi pentru controversata lege a pensiilor propusă de Cabinetul Fillon, presa din Hexagon a anunţat ieri după-amiază că forul legislativ a amânat votul ce se va ţine, cel mai devreme, la 26 octombrie. Acesată amânare este văzută de unii comentatori drept o mică victorie

a milioanelor de francezi care, de mai bine de o săptămână, îşi manifestă în stradă nemulţumirea profundă faţă de legea care creşte vârsta minimă de pensionare de la 60, la 62 de ani.

Între timp, ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a avertizat că forţele de ordine nu vor permite ca „huliganii să rămână nepedepsiţi" pentru violenţele comise în timpul manifestaţiilor organizate împotriva reformei pensiilor.

„În decurs de o săptămână, peste 1.400 de agitatori au fost reţinuţi, 1.000 dintre ei au fost plasaţi în detenţie provizorie, dintre care 149 au fost deja deferiţi justiţiei", a mai spus oficialul francez.

Ciocniri violente au avut loc şi ieri, mai multe maşini au fost incendiate şi câteva clădiri au fost avariate în regiunea Nanterre. Marţi, spiritele s-au încins şi au avut loc confruntări între tineri şi forţele de ordine la periferia pariziană şi în oraşul Lyon. Aici s-au desfăşurat „adevărate forme de gherilă urbană", potrivit lui Albert Doutre, responsabil cu securitatea din departamentul Rhone.

Ministrul a mai precizat că forţele de ordine „vor continua să deblocheze depozitele de carburanţi", în timp ce preşedintele Nicolas Sarkozy a promis că vor fi adoptate în continuare măsuri pentru deblocarea rafinăriilor, care lasă fără carburant circa 2.600 de distribuitori.

De cel puţin şase zile, rafinăriile franceze au fost închise, la fel şi 219 depozite de carburanţi, iar mişcărilor de protest li s-au adăugat luni şi transportatorii. În ritmul actual, „nu vor mai exista carburanţi până la sfârşitul săptămânii", a apreciat un director din sectorul de distribuţie.

Astfel, temerile privind o paralizare a economiei franceze au luat amploare, pe fondul intensificării protestelor faţă de mult comentata reformă, în condiţiile în care sindicatele reuşesc să menţină o mobilizare de proporţii. Ieri, numărul manifestanţilor în întreaga ţară a ajuns la 1,1 milioane, potrivit poliţiei, şi la 3,5 milioane, potrivit sindicatelor.

Aeroporturi blocate

Confederaţia transporturilor din CGT (principalul sindicat francez) a anunţat pentru astăzi o zi de grevă pe durata căreia aeroporturile urmează a fi  blocate. Totuşi, preşedintele Nicolas Sarkozy a insistat că va merge înainte cu planurile de creştere a vârstei de pensionare. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite