Franţa are ieşire la Oceanul Indian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insula Mayotte, situată între Madagascar şi Mozambic, a devenit cel de-al 101-lea departament francez şi cel de-al cincilea de peste Mări. Ministrul francez al Teritoriilor de peste Mări, Marie-Luce Penchard, a sărbătorit alături de localnici transformarea insulei în departament al Franţei.

În martie 2009, în timpul unui referendum, 95 la sută din populaţia Insulei Mayotte s-a pronunţat pentru  transformarea acesteia în cel de-al 101-lea departament francez şi  al cincilea de peste Mări, alături de Guyana Franceză, Guadelupa, Martinica şi Reunion.

Pentru a marca evenimentul, 101 femei s-au îmbrăcat în albastru, alb şi roşu (culorile drapelului francez), în timp ce 101 copii au cântat Marseillaise, imnul naţional al Franţei. Mayotte a devenit acum departament francez, în ciuda amânării alegerii preşedintelui Consiliului General.

Cu gândul la un trai mai bun

Acest scrutin nu a putut avea loc joi din  lipsă de cvorum şi a fost amânat pentru astăzi.  După o clipă de îndoială, ministrul francez de peste Mări a decis rapid să oficializeze naşterea noului departament pe această insulă din Oceanul Indian. „Am cerut o analiză juridică ministerului. Este bine că a avut loc reuniunea Consiliului General, care validează crearea departamentului, chiar dacă aceasta nu a reuşit să aleagă un preşedinte", a explicat anturajul ministrului, Marie-Luce Penchard, citat de Reuters.

Aflată la jumătatea distanţei dintre Madagascar şi Africa, Mayotte, care aparţine geografic de arhipelagul Insulelor Comore, numără186.452 de locuitori, potrivit ultimului recensământ, care datează din 2007. În 35 de ani, populaţia insulei a crescut de cinci ori, pe baza unei rate ridicate a natalităţii şi a imigraţie masive din insulele vecine. Rata şomajului depăşeşte 25% în Mayotte, iar o cincime din populaţie trăieşte sub pragul de sărăcie.

Franţa a colonizat insula în 1841, dar aceasta şi-a obţinut autonomia administrativă în 1946.  Locuitorii au refuzat de două ori în anii '70 independenţa de Franţa, aprobată în restul Insulelor Comore. Principala motivaţie a locuitorilor de a se alătura Franţei o reprezintă speranţa unui trai mai bun. Localnicii se  gândesc la sistemul de protecţie socială al francezilor care garantează locuinţe pentru săraci şi bani pentru şomeri. Prin alipirea insulei la teritoriul francez, suprafaţa Uniunii Europene a crescut cu aproape 400 de kilometri pătraţi şi se poate spune că UE se întinde până la Oceanul Indian, notează Deutsche Welle.

Mayotte este primul departament francez unde se aplică Sharia, legea islamică. În plus, există uriaşe diferenţe culturale, începand cu tratamentul faţă de femei. Faptul că poligamia este acceptată de către populaţia locală şi chiar încurajată de către liderii locali va fi o problemă.

Primul departament islamic

Această barieră culturală poate deveni chiar mai problematică în administrarea de zi cu zi, susţin analiştii francezi. Alinierea la standardele franceze sunt de aşteptat să se facă în 20 de la 25 de ani. Mayotte va trebui să renunţe la formele tradiţionale de organizare a societăţii. Astfel va trebui să dispară legea islamică şi să se treacă la dreptul francez. În plus, trebuie să se pună capăt  poligamiei. În timpul vizitei pe care şeful statului francez a făcut-o în insulă, în 2010, Sarkozy a subliniat importanţa egalităţii între femei şi bărbaţi. Mayotte se confruntă în prezent, cu un aflux masiv de imigranţi. Din moment ce insula va deveni, din 1 ianuarie 2014, teritoriu al UE şi poartă de acces spre Europa, mii de locuitori din Insulele Comore sunt atraşi de acest „Eldorado". Autorităţile de la Paris au trimis deja pe insulă mai multe forţe de ordine.

În Mayotte nu există nici registru al stării civile, nici cadastru. În plus, numele şi datele de naştere sunt incerte, ceea ce va facilita obţinerea de acte false, susţin unii experţi francezi. Avantajul UE ar fi poziţia geostrategică a insulei care ar putea-o transforma în cel mai important avanpost în lupta împotriva pirateriei în partea de est a Africii, susţine Thoihir Youssouffa, director adjunct al Consiliului General, citat de Deutsche Welle.

10.000 de kilometri desparte Insula Mayott de Franţa.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite