Poliţia din Franţa a început evacuarea celor 300 de tabere de ţigani români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia din Hexagon a evacuat, ieri, prima dintre cele 300 de tabere în care locuiesc ilegal ţigani români, pe care francezii îi consideră vinovaţi de creşterea infracţionalităţii în ultimii ani. Oficialii de la Paris ameninţă România cu tăierea fondurilor UE dacă nu-i integrează pe etnicii rromi.

VIDEO Fostul prefect de Timiş: "Timişoara devine capitala ţigănească a Europei"

Cum trăieşte o şatră din Banat sub o autostradă din Franţa, înainte de evacuare


„Nu mai suport să văd trafic cu oameni pe străzile noastre şi nici copii, bătrâni sau săraci forţaţi să cerşească sau să comită delicte". Declaraţiile îi aparţin secretarului de stat pentru Afaceri Europene,  Pierre Lellouche, citat de „Le Parisien". 

Oficialul a avertizat într-o altă declaraţie, pentru „Deutsche Welle", că România va plăti pentru „neintegrarea" rromilor cu pierderea fondurilor europene, „Franţa nu intenţionează să primească 2,5 milioane de rromi din România", a mai adăugat Lellouche spunând că Parisul face presiuni asupra Bucureştiului pentru a rezolva problema ţiganilor care fură şi cerşesc în vestul Europei.

El a explicat că negocierea distribuirii fondurilor europene după 2013 poate fi o cale bună de a pune presiune asupra României. Recent, oficialul a ameninţat că din cauza problemei ţiganilor care cerşesc şi fură în Europa, România nu va adera în spaţiul Schengen, la anul.  

O sută de rromi în corturi

Potrivit jurnaliştilor de la „Le Figaro", Lellouche va face o vizită la Bucureşti împreună cu ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, ca să mobilizeze Bucureştiul cu privire la soarta etnicilor rromi. De la declaraţii, francezii au trecut la fapte.

Poliţia a evacuat, ieri, în doar câteva ore cel puţin o sută de ţigani care locuiau  în corturi şi locuinţe improvizate într-o tabără ilegală în oraşul Saint-Etienne. Ei fuseseră expulzaţi din alte două tabere din acelaşi oraş, în luna mai.

„Am refuzat în urmă cu doi ani acest teren, propus de primărie pentru nomazi, pentru că nu ni se părea adaptat. De când locuiesc rromii aici, administraţia locală a instalat, însă, două pompe de apă şi toalete chimice", a declarat presei o reprezentantă a asociaţiei „Reţeaua solidaritate cu rromi".

Şi acesta este doar începutul. Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a promis că jumătate din cele 600 de tabere de rromi ilegale vor fi demolate în următoarele trei luni şi că rromii care comit delicte vor fi repatriaţi „aproape imediat" spre România.

Guvernul, susţinut de populaţie

Măsurile antiimigranţi ale Guvernului de la Paris au susţinerea francezilor. Potrivit unui sondaj publicat de „Le Figaro", 80% din francezi sunt de acord cu retragerea cetăţeniei străinilor care practică poligamia sau circumcizia.

Aproximativ 70 la sută vor aplicarea aceleiaşi măsuri străinilor care agresează poliţişti sau jandarmi. Peste jumătate dintre cei intervievaţi sunt de acord cu condamnarea la închisoare a părinţilor minorilor străini care au comis infracţiuni. Desfiinţarea taberelor de rromi are susţinerea a aproape 80% din francezi.

Nici nu-i de mirare că populaţia are asemenea resentimente în condiţiile în care presa franceză relatează în detaliu despre toate infracţiunile comise de români. Spre exemplu, „Le Telegramme"  a publicat, ieri, un articol despre un român în vârstă de 17 ani care a fost reţinut de jandarmi pentru că pretindea că strânge fonduri pentru organizaţiile Handicap International şi UNICEF. 

"Franţa nu intenţionează să primească 2,5 milioane de rromi din România."
Pierre Lellouche
secretar de stat francez pentru Afaceri Europene

Traian Băsescu „mulge Vestul"

Ziariştii europeni se declară şocaţi de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care îi încurajează pe români să rămână peste hotare în loc să se întoarcă în ţară şi să ceară ajutor de şomaj în ţara lor. Cei mai vehemenţi sunt de departe ziariştii britanici. „Atitudinea lui (Băsescu - n.r.)  înfurie, pur şi simplu. Nu face decât să sublinieze dezastrul costisitor care s-a dovedit a fi extinderea UE", comentează „The Daily Express".

Undă verde de la Cotroceni

„Remarcile preşedintelui vor fi cu siguranţă o încurajare pentru alte valuri migratorii către ţări precum Marea Britanie", scriu jurnaliştii britanici. „Preşedintele român mulţumeşte imigranţilor că mulg sistemul britanic de beneficii sociale în loc să se întoarcă acasă", scriu jurnaliştii britanici de la „Daily Star".

Ei  comentează ironic că în ţările occidentale este mai comod să fii şomer decât să ai un job care presupune muncă fizică. Publicaţia austriacă „Wirtschaftsblatt" titrează „Întoarcerea românilor plecaţi peste hotare nu este dorită la Cotroceni".

Linie telefonică anticerşetori

„Preşedintele Traian Băsescu i-a rugat pe conaţionalii săi să nu mai vină acasă", relatează jurnaliştii austrieci amintind că şeful statului se teme de momentul în care aceştia ar putea cere ajutor de şomaj statului român. Cotidianul „Oxford Mail" informează că autorităţile britanice au deschis o linie telefonică pentru denunţarea cerşetorilor români.

Poliţia a făcut apel la populaţie să nu mai dea bani femeile  românce, adesea gravide şi cu copii mici, care vin în oraşul universitar ca să cerşească.  Autorităţile îi avertizează pe cetăţeni că bandele de cerşetori români îi vizează mai ales pe turişti şi pe studenţi.

Tabară de rromi incendiată

Nu doar autorităţile luptă împotriva ilegaliştilor romi. Un adăpost improvizat dintr-o suburbie pariziană, unde locuia o familie de ţigani bulgari, a fost incendiată zilele acestea. „Le Parisien" susţine că e vorba de o mână criminală. Ei relatează că mai multe persoane au văzut un bărbat care a aruncat un obiect, pe care nu l-au putut identifica,  în tabăra rromilor, când aceştia nu se aflau în corturi. Imediat au izbucnit şi primele flăcările. „Cocteil incendiar, benzină şi chibrituri, ghemotoace de hârtie aprinse...sau accident?", se întreabă jurnaliştii de la „Le Parisien".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite