Franţa, din nou la urne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Votul francez pentru cei 577 de deputaţi a început ieri-dimineaţă, un scrutin în care partidul lui Sarkozy se aşteaptă la o victorie netă Proaspăt alesul preşedinte al Franţei,

Votul francez pentru cei 577 de deputaţi a început ieri-dimineaţă, un scrutin în care partidul lui Sarkozy se aşteaptă la o victorie netă

Proaspăt alesul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, şi premierul Francois Fillon se află în faţa primului mare test politic de la alegerile prezidenţiale de acum cinci săptămâni. Ei speră ca votul pentru legislative să le aducă cel puţin 400 de fotolii de deputaţi.

Potrivit ultimelor sondaje, Uniunea pentru o Mişcare Populară ar obţine circa 40% din voturi, ceea ce ar reprezenta în jur de 450 de fotolii în Adunarea Naţională, adică o majoritate confortabilă. În cele 64.000 de birouri de votare de pe teritoriul francez au fost aşteptaţi, în acest prim tur de scrutin, 43,8 milioane de alegători ce-şi aleg reprezentanţii în Legislativ dintr-un total de 7.639 de candidaţi. Al doilea tur va avea loc pe 17 iunie. Sarkozy şi premierul Fillon i-au chemat pe francezi să ofere o majoritate UMP-ului, care ar permite instituţiei prezidenţiale să demareze reformele promise în campania electorală.

"Valul albastru" demoralizează stânga

Candidaţii Partidului Socialist, în frunte cu Segolene Royal, speră să opună un "minim baraj valului albastru" (aluzie la culoarea formaţiunii politice aflate la guvernare). Socialiştii nu îşi fac însă multe iluzii, fiind conştienţi de faptul că reglările de conturi interne, în urma pierderii alegerilor prezidenţiale, au slăbit mult formaţiunea lor politică. Totuşi, Segolene Royal şi-a axat campania electorală pe ideea că "dreapta nu trebuie să se considere proprietara Franţei".

Socialiştii, ca şi centriştii, au explicat riscurile pe care, în ochii lor, le-ar presupune o concentrare a puterii în mâinile şefului statului şi ale UMP-ului.

Comuniştii, către un declin previzibil

La rândul său, centristul Francois Bayrou se aşteaptă la un rezultat mulţumitor, din moment ce la prezidenţiale a obţinut 6,8 milioane de voturi, adică un procent de 18,60%.

Cât îi priveşte pe comunişti, aceştia par să se îndrepte către o pierdere masivă de popularitate, care ar putea să se reflecte, în plan politic, chiar prin desfiinţarea grupului lor parlamentar. Presa franceză atrage atenţia însă asupra "dezechilibrului" care riscă să-şi pună amprenta asupra acestor alegeri. "Dacă valul albastru se va transforma într-un tsunami, Sarkozy va exercita o putere fără limite şi fără nicio contrapondere reală", avertizează "Le Monde".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite