Franţa, târâtă în vârtejul crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara ar putea pierde ratingul „AAA“, iar FMI anticipează că economia franceză va rata estimările privind creşterea şi veniturile fiscale. FMI susţine că singura opţiune a Parisului este să reducă cheltuielile,  având în vedere că impozitele sunt printre cele mai ridicate din Europa, iar creşterea economică este slabă.

O veste proastă nu vine niciodată singură. Într-un timp foarte scurt, Franţa s-a văzut târâtă în vârtejul turbulenţelor financiare europene. După ce agenţia Standard & Poor's a avertizase, luna trecută, că va reduce, probabil, ratingul Franţei pe termen lung dacă guvernul nu adoptă noi reforme, zilele trecute şi grupul ING spusţine că economia şi finanţele Franţei sunt într-o situaţie mai asemănătoare cu ţări evaluate cu rating „AA+", precum Belgia, scrie Reuters.

Ţinta de deficit ar putea fi ratată

Ieri, a venit raportul anual al Fondului Monetar Internaţional (FMI) care spune că Franţa ar putea rata ţinta de 3% pentru deficitul bugetar din 2013, dacă nu va lua măsuri suplimentare de reducere a cheltuielilor pe termen mediu. „Suntem pe marginea prăpastiei, suntem în cea mai dificilă situaţie dintre statele cu rating «AAA». Franţa trebuie să facă eforturi mari pentru a rămâne în rândul acestor ţări", a declarat Philippe Delienne, preşedinte al Convictions Asset Management, companie care administrează active de 1,2 miliarde de euro.

FMI anticipează că economia franceză va rata estimările guvernamentale privind creşterea şi veniturile fiscale. Fondul se aşteaptă ca deficitul bugetar să scadă de la 5,7% în acest an, la 4,8% în 2012, fără să ajungă însă sub 3,8% din PIB în 2013.

„Potrivit estimărilor actuale ale FMI, atingerea ţintei de deficit de 3% din PIB necesită noi măsuri", singura opţiune fiind ca guvernul francez să reducă cheltuielile, având în vedere că impozitele sunt printre cele mai ridicate din Europa. Franţa are cel mai ridicat nivel al deficitului bugetar şi al datoriilor dintre statele care au ratingurile suverane la nivelul maxim „AAA".

Împrumuturi mai scumpe

Guvernul se aşteaptă ca datoria publică să ajungă la 86,9% din PIB anul următor, înainte să înceapă să scadă. Deficitul bugetar devine o temă majoră în alegerile prezidenţiale programate pentru anul următor. Contribuţia la pachetul de salvare a Greciei va creşte datoria de stat a Franţei cu circa 15 miliarde euro, a declarat premierul Francois Fillon, citat de Reuters. Înaintea summitului privind Grecia, diferenţa dintre randamentul cerut de investitori pentru obligaţiuni franceze faţă de cele germane a crescut de peste două ori în câteva săptămâni, evidenţiind îndoielile investitorilor că Franţa ar fi sigură financiar, precum restul statelor cu rating „AAA" din zona euro - Austria, Finlanda, Gemania, Luxemburg şi Olanda.

Exporturile, în scădere

Deficitul comercial francez a atins un nivel istoric. În ultimii 15 ani, Franţa a pierdut aproape 15% din pieţele externe . În mai, deficitul comercial ajunsese la 7,5 miliarde de euro, notează revista „Le Point". Pe primele cinci luni ale acestui an, deficitul balanţei comerciale depăşea 33 de miliarde de euro, iar până la sfârşitul anului se aşteaptă să urce la 65 de miliarde de euro, cu 15 miliarde mai mult decât în 2010. Aceasta reprezintă 4% din PIB, o rată foarte proastă în comparaţie cu Germania care are excedent.

Probleme şi pentru Spania, Italia şi Cipru

Spania şi Italia au fost nevoite să accepte marţi costuri mai mari la vânzarea de titluri pe termen scurt, evoluţie care reflectă temerile că acordul de susţinere a Greciei, convenit săptămâna trecută de liderii europeni, nu a rezolvat criza datoriilor din zona euro, transmite Reuters. În plus, agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat, miercuri, cu două trepte ratingul pentru credite pe termen lung al Ciprului, de la „A2" la „Baa1", după ce îngrijorarea privind situaţia fiscală a fost amplificată de consecinţele distrugerii principalei centrale electrice a ţării. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite