Socialiştii îşi desemnează candidatul ce îl va înfrunta pe Sarkozy la alegerile de anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cei şase candidaţi ce îşi doresc să fie desemnaţi din partea socialiştilor pentru competiţia din 2012, doi au fost parteneri de viaţă ani de zile. Relaţia Hollande-Royal este o saga politică nemaivăzută în altă parte în lume. Un cuplu politic, care, timp de doi ani, între 2004 şi 2006, a concurat pentru a obţine preşedinţia Franţei. Acum, s-au despărţit, dar a rămas competiţia. Nici chiar soţii Clinton nu au concur

Astăzi, are loc în Franţa primul tur al alegrilor primare socialiste, în care va fi desemnat candidatul din Partidului Socialist la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Votul este extrem de important, în contextul în care toate sondajele făcute în Hexagon în ultima vreme indică faptul că în 2012 francezii îşi vor alege un preşedinte socialist. În plus, în urmă cu mai puţin de o lună, socialiştii au reuşit să obţină majoritatea în Senat, pentru prima dagă după sfârşitul celui de-al Doilea Război mondial.

Votul de azi, în care poate vota orice francez, cu condiţia să se fi înscris pe o listă de adeziune la valorile stângii, ar urma să îi departajeze pe cei şase candidaţi socialişti. Problema ar urma să fie tranşată pe 16 octombrie, în cazul în care votul de azi nu e suficient de clar. Teoretic, e posibil ca unul dintre candidaţi să fie desemnat chiar de azi (să primească peste 50% din voturi). Practic însă, nu s-a întâmplat până acum.

Cine candidează ?

Prima este chiar şefa partidului, Martine Aubry. Favoritul (cel puţin în sondaje) este însă fostul lider al partidului, François Hollande. Contra lui candidează fosta sa parteneră de viaţă, cea care l-a înfruntat pe Nicolas Sarkozy în alegerile prezidenţiale din 2007 : Ségolène Royal. Mai candidează Jean-Michel Baylet, Arnaud Montebourg şi Manuel Valls. Baylet este senator şi preşedinte al grupului de presă La Dépêche şi a fost protagonistul unor scandaluri judiciare : în martie 2003, este condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz de bunuri sociale şi de fals şi uz de fals. Baylet este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Franţa, cu o avere estimată la 50 de milioane de euro. Montebourg este deputat şi secretar naţional al Partidului Socialist. În 2006, a sprijinit-o pe Royal la candidatura pentru primare, întrucât nu a reuşit el însuşi să strângă un număr suficient de semnături pentru a candida. În comparaţie cu ceilalţi candidaţi e destul de tânăr - 48 de ani şi se consideră că aduce un suflu nou partidului, a cărui linie a rupt-o nu de puţine ori.

Valls este şi el deputat, dar şi primar al oraşului Evry. Este născut în Spania şi, raritate în lumea politică franceză, a obţinut naţionalitatea franceză prin naturalizare. Şi el a creat controverse după ce a încălcat de mai multe ori linia partidului, în special în privinţa declaraţiilor pe marginea legii ce prevede pentru francezi dor 35 de ore de muncă pe săptămână. Valls a explicat că legea rebuie să dispară.

Cine are şanse ?

Sondajele interne arată că în turul din 216 octombrie ar intra Hollande şi Aubry. Înainte de finalul campaniei, ieri, estimările cele mai curajoase vorbeau de circa un milion sau poate chiar două milioane de votanţi, scrie « Le Figaro ». Dezbaterile televizate între candidaţii socialişti au făcut audienţe mari, ceea ce a încins imaginaţia socialiştilor în privinţa numărului de simpatizanţi ce ar putea participa la vot. Aceasta e de fapt şi una din marile mize ale alegerilor primare: lansarea candidatului sau candidatei la prezidenţiale prin crearea unei mobilizări puternice.

Triunghiul amoros socialist

Alegerile primare ale Partidului Socialist pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale riscă să fie umbrite de o poveste de iubire „la vârf". Stafful de campanie al favoritului la desemnare se teme că noua poveste de iubire adusă în prim-plan de presă va pune în umbră dezbaterile serioase de la socialişti. Că bârfa este mai atractivă decât subiectele politice s-a văzut recent, când François Hollande a ţinut un discurs într-un teatru parizian pe tema priorităţilor viitorului şef al statului. Cei prezenţi l-au aplaudat, dar în sală mulţi întrebau în stânga şi-n dreapta: cine este Valérie? Valérie Trierweiler este noua parteneră a lui Hollande, jurnalistă care a scris multă vreme despre socialişti pentru revista „ Paris Match " şi care acum s-a văzut aruncată în această sagă amoroasă, scrie „The Guardian".

Hollande, în vârstă de 57 de ani, este favoritul, iar rivala lui Hollande, în tabăra socialiştilor, este nimeni alta decât fosta sa parteneră de viaţă, Ségolène Royal, care a mai candidat o dată împotriva lui Sarkozy, dar a pierdut. Corpolent şi cu ochelari, François Hollande a fost fost sfătuit să-şi schimbe stilul şi să treacă la dietă, pentru a îndepărta imaginea de politician prea plictisitor, dacă vrea să conducă Franţa. Stafful de campanie se teme că noua poveste de iubire adusă în prim-plan va pune în umbră dezbaterile sobre de la socialişti. Hollande şi Royal au fost până nu demult cuplul puternic al stângii franceze. El a condus Partidul Socialist timp de 11 ani.
Ea a fost ministru, apoi parlamentar. Ei nu au fost niciodată căsătoriţi, considerând căsătoria drept „instituţie burgheză", dar au fost adeseori văzuţi şi fotografiaţi luând micul dejun împreună cu copiii lor. Apoi, totul s-a prăbuşit, în timpul alegerilor prezidenţiale din 2007. Hollande a întâlnit pe altcineva, iar Royal a candidat împotriva lui Sarkozy, fiind prima femeie candidat la preşedinţia Franţei. Francezii l-au preferat pe Sarkozy.
Secret bine păzit timp de doi ani
După înfrângerea suferită, perechea şi-a anunţat despărţirea. Dar s-a descoperit că, de fapt, erau separaţi de mai mulţi ani, dar au ascuns publicului acest amănunt. Lui Hollande nu i-a căzut bine că Royal l-a depăşit în sondaje şi a candidat la preşedinţie. Susţinătorii acesteia au fost exasperaţi când au văzut lipsa fatală de sprijin a lui Hollande pentru partenera sa de viaţă. Apoi s-a aflat şi de ce: Hollande se îndrăgostise de Trierweiler şi îşi propusese să înceapă o viaţă nouă cu ea. Acum, cei doi se confruntă din nou în sânul partidului. De data aceasta, Hollande este favorit, urmat de Martine Aubry.

Royal este pe a treia poziţie. Dar sprijinul ei ar putea fi decisiv şi ar putea înclina balanţa către Hollande sau Aubry. Relaţia Hollande-Royal este o saga politică nemaivăzută nicăieri în lume. Un cuplu politic, care, timp de doi ani, între 2004 şi 2006, a concurat pentru a obţine preşedinţia Franţei. Este unic. Nici chiar soţii Clinton nu au concurat pentru putere în acelaşi timp. Relaţia lor a plătit preţul.
Ei nu au putut suporta rivalitatea şi s-au despărţit. Cei doi au amestecat viaţa privată cu cea publică cum nu s-a mai văzut până acum în Franţa. Au evitat paparazzii şi au păstrat secretul că sunt separaţi timp de doi ani. Serge Raffy, autor al unei biografii a lui Hollande, lansată săptămâna aceasta, crede că acum cei doi sunt în termeni buni. Ranchiuna a trecut. Unii consideră chiar că au făcut un pact: dacă unul dintre ei câştigă, celălalt îi va oferi sprijinul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite