Franţa: patru români suspectaţi de furtul a circa 50 de tractoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru români, membri ai unei presupuse grupări infracţionale organizate, suspectaţi de furtul a aproximativ 50 de tractoare în Franţa începând de la sfârşitul lui 2010, au fost arestaţi luni la Eure-et-Loir, în regiunea centrală, a anunţat Jandarmeria, relatează Europe1 în pagina electronică.

Prejudiciul total ar atinge suma de cinci milioane de euro, un tractor valorând în funcţie de model între 70.000 şi 120.000 de euro, precizează postul francez citând aceeaşi sursă. Cei patru bărbaţi, cu vârste de peste 30 de ani, au furat luni trei tractoare din concesiunea unui comercinat de material agricol, la Rheu (Ille-et-Vilaine), la periferia Rennes, potrivit Europe1.

Un trafic internaţional cu tractoare ultraperfecţionate, a căror valoare este estimată între 70.000 şi 300.000 de euro bucata, furate din mai multe departamente din Franţa, a fost anihilat, scrie şi Le Figaro. Jandarmii au destructurat "o bandă care jefuia concesionari de tractoare agricole din toată ţara pe care le trimiteau în România", în tota 50 de utilaje, în valoarea totală de cinci milioane de euro, adaugă publicaţia.

Deşi valorează uneori cât un Ferrari, aceste utilaje au fost furate cu o metodă de o simplitate derutantă, ca nişte simple scutere, comentează ziarul. După şapte luni de investigaţii, jandarmii din cadrul Secţiei de Cercetări (SR) din Versaille (Yvelines) au destructurat această grupare infracţională organizată care a furat cele 50 de tractoare abia ieşite de pe poarta uzinei din Yvelines, Aisne, Nord, Bretagne sau Saône-et-Loire. Din România, filiera trimitea o echipă de "recunoaştere", alcătuită din trei-patru "experţi", care băteau drumurile din Franţa pentru a localiza concesionarii izolaţi.

La căderea nopţii, hoţii, purtând haine de culoare închisă şi discreţi, spărgeau porţile şi tăiau grilajele, descrie le Figaro modul de operare. Apoi urcau tractoarele pe o semiremorcă. "În funcţie de lungime, două-trei tractoare erau îmbarcate pe platformă", a precizat o sursă apropiată dosarului pentru publicaţie. "Convoiul, condus de un "antemergător" care cunoştea drumurile, era condus ulterior şi trecea frontiera cu Belgia dimineaţa la prima oră, înainte să se dea alarma", a adăugat sursa citată.

Tranzitând Germania, Austria, Ungaria, "marfa" marca Massey Ferguson, New Holland sau Deutz-Fahr era negociată la "preţuri frumoase" în România. Anchetatorii de la Versailles au descoprit cu ajutorul Serviciului Tehnic de Cercetare Judiciară şi Documentare (STRJD) al Jandarmeriei de la Rosny-sous-Bois, peste 25 de astfel e "raiduri" începând din 2010. Amploarea aceste filiere internaţionale a fost stabilită cu ajutorul Oficiului Central de luptă împotriva infracţiunilor itinerante (OCLDI) şi ataşatului pentru securitate internă din România, mai precizează publicaţia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite