Franţa are probleme la siturile nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sută de angajaţi ai centralei nucleare de la Tricastin, din sud-estul Franţei, au fost contaminaţi cu cobalt 58. Pierderea de elemente radioactive a avut loc la reactorul numărul 4, scos

O sută de angajaţi ai centralei nucleare de la Tricastin, din sud-estul Franţei, au fost contaminaţi cu cobalt 58. Pierderea de elemente radioactive a avut loc la reactorul numărul 4, scos din uz pentru lucrări de întreţinere. Angajaţilor li s-a făcut imediat un control medical. Acest incident a survenit după ce, pe 7 iulie, la uzina Socatri, aparţinând aceluiaşi sit nuclear Tricastin, a avut loc o scurgere de uranium, despre care presa franceză a scris că ar fi penetrat pânza freatică din zonă.

Referitor la recenta "contaminare uşoară" a celor 100 de angajaţi, comunicatul oficial precizează că pulberea radioactivă s-a degajat după ce un sistem de conducte a fost deschis "pentru lucrări de întreţinere". În ultima lună, presa din Hexagon a relatat despre diverse alte incidente de acest gen. Săptămâna trecută, la o fabrică de combustibili de la Romans-sur-Isere (departamentul Drome), a avut loc o scurgere de elemente radioactive, incident clasat de specialişti la nivelul 1, pe o scară a gravităţii de la 1 la 7.

Situri nucleare cu probleme

La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a difuzat o atenţionare în cele 27 de ţări membre, după ce un accident similar a avut loc la centrala Krsko din Slovenia, exploatată în comun cu Croaţia. UE i-a impus şi Lituaniei să îşi închidă, cel mai târziu până în 2010, centrala nucleară de tip sovietic de la Ignalina. Controversata centrală bulgărească de la Kozlodui a reţinut, recent, din nou atenţia presei, după ce a fost semnalat faptul că, în ultimii ani, combustibilul folosit nu corespunde normelor, fapt recunoscut şi de premierul Serghei Stanişev.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite