Franţa, paralizată de o nouă grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficul în transportul feroviar din Franţa şi cu metroul în capitala franceză urma să fie perturbat începând de ieri-seară din cauza grevei declanşate în semn de protest faţă de

Traficul în transportul feroviar din Franţa şi cu metroul în capitala franceză urma să fie perturbat începând de ieri-seară din cauza grevei declanşate în semn de protest faţă de reforma privind regimul de pensionare.

Şapte din cele opt sindicate din transportul feroviar şi-au încetat activitatea ieri-seară, în timp ce angajaţii de la metrou au anunţat că vor intra în grevă începând de azi. Şi furnizarea energiei electrice ar putea fi afectată, după ce sindicatele din sectorul energetic au lansat, la rândul lor, un apel la grevă.

După negocieri de ultim moment cu ministrul francez al muncii, Xavier Bertrand, reprezentanţii sindicatelor au anunţat că trenurile îşi vor înceta circulaţia în cursul nopţii, iar azi va avea loc o manifestaţie între gara Montparnasse şi Austerlitz.

Nu este pentru prima dată când reforma sistemului de pensii stă la baza unei acţiuni greviste. Primul protest de acest fel a avut loc pe 18 octombrie şi a mobilizat un număr-record de angajaţi. Greva este primul test la care este supus preşedintele Nicolas Sarkozy în încercarea de a-şi pune în aplicare planul de reformă, inclusiv intenţiile de a elimina unele privilegii oferite de actualul sistem de pensii.

Reforma propusă de preşedintele Nicolas Sarkozy prevede prelungirea cu aproape trei ani a perioadei de cotizare pentru o pensie integrală. Măsura este susţinută de populaţie, care, în proporţie de 68%, dezaprobă protestele. Pe lângă confruntarea cu sindicatele, guvernul de la Paris mai are o problemă: greva studenţilor, care au ieşit în stradă în semn de protest faţă de legea autonomiei universităţilor.

La Nanterre, poliţia a intervenit ieri în forţă împotriva studenţilor care au încercat să-şi împiedice colegii ostili mişcării de protest să intre în sălile de curs.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite