Franţa invocă spectrul războiului cu Iranul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia-şoc a ministrului de externe Bernard Kouchner reprezintă un indiciu al noului accent transatlantic al politicii franceze. Ministrul de externe francez, Bernard Kouchner, a avertizat

Declaraţia-şoc a ministrului de externe Bernard Kouchner reprezintă un indiciu al noului accent transatlantic al politicii franceze.

Ministrul de externe francez, Bernard Kouchner, a avertizat că lumea ar trebui să se pregătească de un război cu Iranul, din cauza programului nuclear al acestuia. Declaraţia a generat replica dură a Teheranului, care a acuzat Parisul că "încercă să copieze Casa Albă".

"Trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău, iar aceasta înseamnă război", a afirmat Kouchner într-un interviu la televiziunea franceză şi la postul naţional de radio. Declaraţia a fost făcută înaintea plecării într-o vizită oficială în Rusia, unde subiectul Iran ocupă un loc important pe agenda discuţiilor cu omologul său, Serghei Lavrov. Kouchner a precizat că negocierile cu Iranul trebuie să continue "până la final", dar că o eventuală înarmare nucleară a Iranului "ar reprezenta un real pericol pentru întreaga lume".

El a spus că un număr de mari companii franceze au fost îndemnate să nu mai dezvolte relaţii comerciale cu Iranul. "Cred că sfatul a fost înţeles şi noi nu suntem singurii care facem acest lucru", a spus Kouchner. El va căuta sprijinul Rusiei privind înăsprirea sancţiunilor ONU impuse Iranului. Mai mult, el a precizat că şi UE ar trebui să pregătească propriile acţiuni, spunând că "Germania a sugerat acest lucru".

Franţa şi-a schimbat abordarea problemelor globale după venirea la putere a lui Nicolas Sarkozy, adoptând o linie mai radicală şi căutând ameliorarea relaţiilor cu SUA. Retorica dură la adresa Teheranului va fi pe placul

Washingtonului, apreciază analiştii.

Duritatea poziţiei Franţei vizavi de Teheran a fost indicată şi de preşedintele Sarkozy, într-un discurs, luna trecută. Sarkozy a precizat că, dacă sancţiunile nu produc rezultat, va fi o "decizie catastrofală" între "bomba iraniană sau bombardarea Iranului".

Programul nuclear al Iranului va fi una din principalele subiecte şi pe agenda conferinţei anuale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, ce a început ieri la Viena.

IRNA: Sarkozy a intrat în "piele americană"

Media oficială iraniană a lansat ieri contraofensiva, acuzând Parisul că încearcă să intre în graţiile SUA. "Noii ocupanţi ai Palatului Elysee vor să copieze Casa Albă", a transmis ieri agenţia de stat iraniană, IRNA, acuzându-l pe preşedintele Sarkozy că "a intrat în pielea americanilor şi imită zbieretele acestora". "Francezii nu vor uita niciodată era când un non-european s-a mutat la Elysee", scrie IRNA, acuzându-i pe francezi că au adoptat "un ton mai dur, mai incendiar şi mai ilogic decât al Washingtonului".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite