Franţa, complice la genocidul din Rwanda?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa a fost pusă sub acuzare, la Kigali (capitala Rwandei), pentru implicarea în genocidul care a avut loc în 1994 în Rwanda, anunţă cotidianul belgian "Le Soir". Acuzaţia a fost

Franţa a fost pusă sub acuzare, la Kigali (capitala Rwandei), pentru implicarea în genocidul care a avut loc în 1994 în Rwanda, anunţă cotidianul belgian "Le Soir".

Acuzaţia a fost lansată în cadrul raportului comisiei care a anchetat rolul jucat de Hexagon în acele tragice evenimente.

Documentul de 500 de pagini, redactat de "Comisia Mucyo" (după numele fostului ministru al Justiţiei), a fost remis ieri Ministerului rwandez al Justiţiei. Raportul susţine că Franţa a ştiut despre operaţiunile de pregătire a genocidului şi a luat parte activă la acestea.

Militarii francezi, implicaţi în asasinate

Acuzaţiile vizând "Operaţiunea Turcoaz", desfăşurată din iunie şi până în august 1994, sunt "deosebit de tulburătoare", scrie "Le Soir".

Potrivit Comisiei Mucyo, "militarii francezi au colaborat cu miliţiile hutu Interhahamwe în masacrarea etnicilor tutsi". De asemenea, raportul confirmă faptul că francezii au încurajat exodul etnicilor hutu în ţările vecine şi că au încercat să reorganizeze forţele armate rwandeze. Se aşteaptă ca acest raport să conţină numele militarilor francezi implicaţi în genocid şi acuzaţiile concrete care li se aduc.

În concluzie, Comisia cere guvernului de la Kigali să-şi rezerve dreptul de a depune o plângere împotriva statului francez în faţa instanţelor judiciare internaţionale. Potrivit documentelor ONU, genocidul din Rwanda a făcut în jur de 800.000 de morţi în rândul etniilor
tutsi şi hutu.

Tribunalul Penal Internaţional pentru Rwanda, aflat în oraşul Arusha (Tanzania), a pronunţat până în prezent 28 de condamnări, dintre care 20 pentru genocid.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite