Franţa, buget auster. Grecia, noi impozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parisul şi-a propus pentru anul următor economii de 11 miliarde de euro, în timp ce Atena introduce un nou impozit imobiliar pentru a face rost de bani.

După Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Italia, a venit rândul Franţei să treacă la rigoare bugetară. Cabinetul François Fillon şi-a prezentat ultimul buget din această legislatură şi acesta este axat în special pe reducerea deficitelor. Executivul francez şi-a propus reducerea deficitului public de la 5,7% din PIB cât a fost în acest an, la 4,5% anul viitor şi la 3% în 2013, adică la plafonul stabilit de Bruxelles.

Urgenţa o constituie în continuare datoria publică astronomică. Estimată la 1.646,1 miliarde de euro, adică 85,4% din produsul intern brut în acest an, aceasta se va situa însă în jurul valorii de 87% în 2012, potrivit unei informaţii obţinute de cotidianul „Les Echos". Este greu de crezut, notează presa franceză, că deficitul bugetar va fi redus la 81,7 miliarde de euro în 2012, când anul acesta se situează în jurul sumei de 95,7 miliarde  de euro.

Pentru a atinge aceste obiective, francezii vor trebui să suporte taxe fiscale mai mari, aici intrând creşteri ale impozitelor şi contribuţiilor sociale care vor depăşi 44% din PIB anul viitor, faţă de 42,9% în 2011. „Acest indicator global nu ar trebui să ascundă faptul că am redus numeroase taxe în diverse domenii de activitate, cum ar fi  cele pe muncă şi inovare", a declarat ministrul francez al Bugetului, Valerie Pécresse, citată de „Le Figaro".

Taxe mai mari şi mai multe

Planul de austeritate s-ar ridica la 11 miliarde de euro, fiind constituit în principal dintr-un cocktail de noi taxe fiscale. În linii mari, bugetul pe 2012 se bazează pe schiţa prezentată de premierul François Fillon în vară: taxe crescute pe proprietăţi, alcool, tutun, sucuri acidulate, creşterea contribuţiilor sociale, TVA mărit la bilete pentru parcurile de distracţii. Guvernul a introdus şi o taxă specială suplimentară de 3% pentru toţi francezii care câştigă peste 500.000 de euro, urmând ca aceasta să rămână în vigoare până când deficitul va ajunge la 3%. Pentru a acoperi deficitul public uriaş şi a respecta obiectivele bugetare ale ţării, Parlamentul grec a adoptat, marţi seară, un amendament ce impune de urgenţă un nou impozit imobiliar controversat.

Atena, nou impozit imobiliar

Impozitul, care face parte din măsurile de austeritate impuse de creditori Atenei, a provocat vii nemulţumiri în Grecia unde peste 70 la sută din locuitori sunt proprietari. Potrivit Ministerului de Finanţe de la Atena, valoarea totală a proprietăţilor imobiliare din ţară se ridică la circa 400 de miliarde de euro, un ordin de mărime echivalent cu cel al datoriei publice a Greciei (peste 350 de miliarde de euro în 2011). Taxa, aplicată unei suprafeţe de 562 milioane metri pătraţi construiţi, nu reprezintă decât 0,2 la sută din valoarea reală a proprietăţilor imobiliare, complet tolerabil, susţine ministrul grec de Finanţe, Evangelos Venizelos. Acesta şi-a luat angajamentul să-i scutească pe şomerii de lungă durată de la plata acestui impozit, cu condiţia ca veniturile familiale să nu depăşească 12.000 de euro şi ca valoarea bunului imobiliar în cauză să nu fie mai mare de 150.000 de euro.

Greve

Ca răspuns la aceste noi măsuri de austeritate, Atena era, ieri, complet paralizată, în cea de-a treia zi de grevă care afectează transporturile în comun, în timp ce pensionarii, funcţionarii primăriilor şi taximetriştii protestau în stradă.

info
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite