Franţa a aprobat "cel mai dur buget din ultimii 30 de ani"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul francez a aprobat recent "cel mai dur buget din ultimii 30 de ani", acesta fiind un test politic important pentru preşedintele Francois Hollande, care a recurs la un impozit de 75% pe veniturile celor bogaţi şi la reduceri de cheltuieli, pentru a reduce deficitul bugetar, scrie Russia Today în ediţia sa online.

Franţa trebuie să economisească 30 de miliarde de euro în următorul an fiscal pentru a atinge ţinta ambiţioasă impusă de Hollande, care vrea să reducă deficitul bugetar al ţării cu 1,5%, de la 4,5% în 2012 la 3% în 2013. Pactul de Stabilitate şi Creştere cere ca toate ţările din zona euro să aibă deficit bugetar mai mic de 3% din PIB.

Impozitele ridicate impuse companiilor private şi oamenilor bogaţi ar trebui să aducă statului 20 de miliarde de euro. Hollande plănuieşte să obţină celelalte 10 miliarde de euro prin tăierea cheltuielilor instituţilor publice.

Experţii cred că măsurile de austeritate riscă să pună şi mai multă presiune pe economia Franţa, care actualmente stagnează şi se află în prag de recesiune. De asemenea, şomajul în Franţa a crescut peste 10%, atingând anul acesta maximul ultimilor 13 ani.

Una dintre promisiunile electorale ale lui Hollande a fost impozitarea oamenilor bogaţi cu 75%. Acest procent se aplică celor care câştigă mai mult de un milion de euro pe an.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite