Franţa: reţelele sociale, în centrul campaniei electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de a-şi lansa oficial candidatura la televiziune miercuri seara, Nicolas Sarkozy şi-a lansat-o pe Twitter. Miercuri la prima oră, actualul lider de la Elysée şi-a lansat contul de Twitter. Două ore mai târziu, avea deja 20.000 de „adepţi", notează „Le Figaro".

După modelul lansat de Barack Obama, site-ul va fi alimentat de echipele de campanie. Vor alterna mesaje personale şi mesaje politice, explică Nicolas Princen, consilierul pentru internet al preşedintelui. Sarkozy speră să devină cel mai conectat la internet dintre candidaţii la prezidenţiale. Principalii demoni cu care promite că va lupta dacă i se vor mai da cinci ani de mandat vor fi criza şi şomajul.

Săptămâna trecută, acelaşi Nicolas Sarkozy şi-a lansat profilul de Facebook, dar de atunci a fost suficient timp pentru a stârni o mulţime de polemici. Unii au acuzat Facebook că i-a dat o mână de ajutor preşedintelui pentru a-şi prezenta mai „apetisant" informaţiile. Oricum, reţelele de socializare ajung astfel în centrul campaniei electorale: atât Sarkozy, cât şi rivalul său socialist, François Hollande, speră să-şi propage astfel mesajele pentru a convinge cât mai mulţi tineri.

Vizite de „Oscar"

Lansarea campaniei a fost precedată de mici scandaluri. Ultimul se referă la primirea regizată a preşedintelui Sarkozy în Lauvur (lângă Toulouse). La ieşirea din primărie, circa 140 de elevi îl aşteptau, agitând steguleţe tricolore şi urlând „Trăiască Sarkozy". „Asta ne aduce aminte de alte regimuri. Regimuri din Est, ştiţi bine", a acuzat François Bayrou (centru), candidat şi el la prezidenţiale. În urmă cu o săptămână, echipa lui Sarkozy a fost acuzată că „a plantat" muncitori negri pe un şantier pentru ca acesta să pară mai tolerant. Mai demult, acelaşi Nicolas Sarkozy ar fi ordonat ca, la o fabrică vizitată în Normandia, să stea pe lângă el la fotografii doar muncitori de aceeaşi statură ca şi el.

Primul tur va avea loc pe 22 aprilie, iar al doilea pe 6 mai. La primul tur, Sarkozy ar obţine 24% din voturi, iar socialistul Hollande - 28%, potrivit unui sondaj Harris Interactive. Sarkozy ar pierde turul doi la zece puncte în urma socialistului. ; 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite