Franţa: alegeri şi poveşti de dragoste socialiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, socialiştii francezi urmau să-şi desemneze politicianul care să reprezinte partidul la prezidenţialele de anul viitor. Votul este extrem de important, în contextul în care toate sondajele făcute în Hexagon în ultima vreme indică faptul că în 2012 francezii îşi vor alege un preşedinte socialist.

În plus, în urmă cu mai puţin de o lună, socialiştii au reuşit să obţină majoritatea în Senat, victorie considerată de mulţi analişti drept un prim pas către victoria din 2012. Votul de ieri ar fi trebui să-i departajeze pe cei şase candidaţi socialişti. Teoretic, era posibil ca unul dintre ei să fie desemnat chiar de duminică. Practic însă, nu s-a întâmplat până acum, aşa că cel mai probabil problema va fi tranşată la turul doi de pe 16 octombrie. Sondajele arătau că un tur doi ar avea loc între şefa partidului - Martine Aubry - şi fostul lider al partidului (timp de 11 ani), considerat favorit, François Hollande.

Contra celor doi candidau, alte patru figuri importante din Partidul Socialist - Ségolène Royal,  Jean-Michel Baylet, Arnaud Montebourg şi Manuel Valls. Alegerile au fost umbrite de o poveste de iubire „la vârf".

Triunghi amoros la vârf

Contra favoritului Hollande a candidat chiar fosta sa parteneră de viaţă, Ségolène Royal. În prim-planul campaniei a fost adusă povestea despărţirii lui Hollande de Royal şi a noii poveşti de dragoste începută de acesta cu Valérie Trierweiler, jurnalistă care a scris multă vreme despre socialişti pentru revista „Paris Match". Royal şi Hollande nu au fost niciodată căsătoriţi, considerând căsătoria drept „instituţie burgheză". Apoi, totul s-a prăbuşit, în timpul alegerilor prezidenţiale din 2007. Hollande a întâlnit pe altcineva, iar Royal a candidat împotriva lui Sarkozy. După înfrângerea suferită, perechea şi-a anunţat despărţirea. Dar s-a descoperit că, de fapt, erau separaţi de mai mulţi ani. Acum, cei doi se confruntă din nou în sânul partidului. De data aceasta, Hollande este favorit, urmat de Martine Aubry. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite