Franţa şi SUA, din nou împreună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoaşteţi vreun cuplu care a avut o relaţie de durată, plină de împliniri, care să poată rezista în faţa oricăror probleme? După care au avut mici necazuri, poate chiar unele mai mari,

Cunoaşteţi vreun cuplu care a avut o relaţie de durată, plină de împliniri, care să poată rezista în faţa oricăror probleme? După care au avut mici necazuri, poate chiar unele mai mari, capabile să distrugă relaţia pentru totdeauna? Se poate spune că SUA şi Franţa au avut o asemenea relaţie; o istorie care mult timp a fost în beneficiul ambelor naţiuni. Franţa este cel mai vechi aliat al SUA.

Sprijinul Franţei a ajutat SUA să-şi câştige independenţa. America a înapoiat serviciul, izgonindu-i pe nemţi din Franţa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În ciuda acestei relaţii fructuoase, dezacordul faţă de războiul din Irak i-a aşezat pe cei doi aliaţi în tabere diferite, niciunul nefiind dornic să cedeze. "I-aş numi pe francezi pungi pline cu rahat", declama comicul american Dennis Miller.

"Bineînţeles, aceasta este o nedreptate făcută pungilor cu rahat. Propun să invadăm Irakul, apoi să-l invadăm pe Chirac", spunea Miller în cadrul emisiunii "The Tonight show with Jay Leno", în 2003.

Disputa a pus la dispoziţia multor comedianţi material nou. Sentimentele anti-franceze au condus chiar la boicotarea unor produse franţuzeşti şi la schimbarea numelui unor mâncăruri populare. Cartofii prăjiţi (în engleză French Fries) şi pâinea prăjită (toast) au devenit cartofii libertăţii (freedom fries), şi freedom toast. Sau cel puţin acestea erau denumirile folosite la bufetul congresului american, în 2003.

În Franţa, brânza americană a devenit "brânza idiotului". "Freedom fries" şi "French fries", la fel ca şi cele două ţări din care provin, au început să se împace bine din nou. Spiritele au avut suficient timp să se liniştească. Franţa l-a înlocuit pe Chirac cu Nicolas Sarkozy în mai, ceea ce a marcat începutul unei noi ere pentru relaţiile diplomatice franco-americane.

Potrivit Vanessei Scherrer, profesor de relaţii internaţionale la universitatea Columbia din New York, "relaţia dintre Chirac şi Bush nu a fost bună nici înainte de izbucnirea războiului din Irak". Scherrer îşi aminteşte discursul din 2004 al lui Sarkozy, ministru de interne la acea vreme.

În faţa unui public format din studenţi americani, Sarkozy şi-a făcut cunoscut "profilul american", declarând că "se simte american". Atitudinea pro-americană a lui Sarkozy a adus cele două ţări pe drumul cel bun, la aceasta contribuind şi munca ambasadorului francez în SUA, Jean David Levitte, şi congresmenul Amo Houghton, care a fondat Comitetul de susţinere francez în 2003.

În prezent, 100 de membri ai Congresului American fac parte din acest comitet. Luând în considerare cât de tensionate erau relaţiile diplomatice dintre cele două ţări, Scherrer este de părere că schimbarea s-a produs relativ repede. Procesul de reconciliere este în progres, dar un lucru a rămas neschimbat: poziţia Franţei faţă de războiul din Irak.

"Atât francezii de dreapta, cât şi cei de stânga s-au opus Administraţiei Bush şi războiului din Irak", susţine Scherrer. Atitudinea pro-americană a lui Sarkozy a stârnit critici din partea stângii, în timp ce francezul de rând nu are nimic împotriva SUA ca ţară, în schimb nu sunt de acord cu atitudinea de lider afişată de SUA.

Sarkozy a luat prânzul cu Bush, şi-a petrecut şi vacanţa în State, arătând că pentru o neînţelegere nu trebuie distruse relaţii diplomatice pozitive care durează de secole. Iar Sarkozy nu crede că trebuie să se izoleze de Europa pentru a le relua. "Europa este prioritatea lui Sarkozy. El îşi doreşte o Franţă puternică pe plan european şi o relaţie puternică cu SUA. Cred că are dreptate spunând că cele două noţiuni nu sunt incompatibile", consideră Scherrer.

În 2009, America va alege un nou preşedinte. Scherrer nu crede că vor avea loc schimbări majore în ceea ce priveşte relaţiile diplomatice dintre cele două ţări până atunci. Ea crede că, până la viitoarele alegeri de peste Ocean, Sarkozy va fi atent. (Ty Chandler, jurnalist, SUA)

Ty Chandler, jurnalistă premiată de Associated Press

Ty Chandler este o jurnalistă americană de renume, având la activ premii Associated Press şi Emmy. Ty a lucrat ca reporter de investigaţii la postul american de televiziune KTXS din Abilene, Texas, şi apoi la KCTV5 din Kansas City, Missouri, ca reporter şi prezentator de ştiri. În prezent lucrează ca jurnalist freelancer în oraşul natal, New York.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite