LIVE VIDEO François Hollande se instalează, astăzi, la Elysée

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socialistul François Hollande, ales preşedinte al Franţei, va prelua oficial funcţia, marţi, de la predecesorul său Nicolas Sarkozy, în cadrul unei zile bogate în simboluri şi marcate de o deplasare a noului şef al statului la Berlin, relatează AFP.

Ales la 6 mai cu 51,6 la sută din voturi, François Hollande, în vârstă de 57 de ani, va deveni cel de-al şaptelea preşedinte al celei de-a V-a Republici. El va rămâne timp de cinci ani la conducerea uneia dintre principalele puteri mondiale, membre a Consiliului de Securitate, fiind este primul preşedinte socialist din ultimii 17 ani, după François Mitterrand.

Vezi aici video ceremonia de intalare a lui Hollande!

UPDATE 13.05 Ploaia nu pare a-l afecta pe noul preşedinte francez, care face cu mâna mulţimii zâmbind.

UPDATE 12.57 Coloana prezidenţială a traversat Champs Elysee, ajungând la Arcul de Triumf, unde noul preşedinte a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut.

UPDATE 12.14: Noul preşedinte al Franţei a mai spus că va propune UE un nou pact care, pe lângă reducerea nivelului datoriilor, va stimula creşterea economică. El a spus că "dreptatea" va fi în centrul oricărei decizii pe care o va lua. Francois Hollande a fost ales pe baza unui program de opoziţie faţă de politicile de austeritate adoptate de ţările UE. El se va deplasa astăzi la Berlin pentru a se întâlni cu cel mai important susţinător al acestor măsuri, cancelarul german, Angela Merkel.

UPDATE 12.09: Preşedintele Hollande a dat mâna cu invitaţii, în urma scurtului discurs pe care l-a ţinut. Website-ul Palatului Elysee s-a modificat, schimbând numele preşedintelui.

UPDATE 12.04: Francois Hollande a fost învestit în funcţia de preşedinte al Franţei. În primul său discurs în această calitate, el a afirmat că este "conştient de provocările" pe care le are în faţă Franţa şi a promis să facă tot ceea ce poate pentru a-i uni pe francezi. "Diferenţele dintre noi nu trebuie să de divizeze. Diversitatea noastră nu trebuie să ne dezbine. Ţara are nevoie de reconciliere", a spus el.

UPDATE 11.30: Francois Hollande a ajuns la Palatul Elysee. Preşedintele încă în exerciţiu Nicolas Sarkozy l-a întâmpinat cu o strângere de mână, înaintea întâlniri private care urmează a avea loc între cei doi.

Potrivit protocolului, el va ajunge la ora 10.00 (11.00 ora României) la Palatul Elysée, fiind întâmpinat pe scară de Nicolas Sarkozy.

Transferul de putere va avea loc cu uşile închise în biroul preşedintelui în exerciţiu, care îi va transmite noului şef al statului procedurile legate de arma nucleară. Ceremonia de învestitură este prevăzută să se desfăşoare ulterior, cu o alocuţiune şi 21 de salve de tun.

François Hollande, care promovează ideea unei "preşedinţii normale" şi-a exprimat dorinţa ca ceremonia să fie "sobră".

Evenimentul este organizat fără prezenţa celor patru copii ai săi pe care îi are cu Ségolène Royal. Nici copii partenerei sale, jurnalista Valérie Trierweiler, nu vor asista, o ruptură faţă de imaginea de familie pe care a afişat-o Nicolas Sarkozy în 2007.

Noul lider a statului va urca apoi, potrivit tradiţiei, într-o maşină Citroën decapotabilă cu care va parcurge bulevardul Champs-Elysées până la Arcul de Triumf, unde va aprinde flacăra la mormântul soldatului necunoscut.

El a vrut, de asemenea, să aducă un omagiu unor personalităţi din istoria franceză pentru a reaminti priorităţile mandatului său, "educaţie" şi "integrare": Jules Ferry, părintele şcolii laice, gratuite şi obligatorii, şi Marie Curie, născută în Polonia şi devenită dublă laureată a premiului Nobel francez pentru fizică şi chimie.

François Hollande va merge apoi la primăria Parisului pentru o scurtă întâlnire cu primarul socialist Bertrand Delanoë, care le-a cerut parizienilor să vină să îl "întâmpine" pe noul lor preşedinte.

Astăzi Hollande anunţă şi numele noului premier

După ce va fi învestit, el îl va numi pe premier. Numele lui Jean-Marc Ayrault, liderul deputaţilor socialist, de care este apropiat, şi cel al lui Martine Aubry, lidera PS care reprezintă o aripă mai de stânga, au fost cele mai vehiculate.

Seara ia cina la Berlin cu Merkel

Ulterior, el va merge la Berlin, pentru o primă întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel, pe fondul crizei greceşti şi a profundului dezacord între cei doi cu privire la pactul european de disciplină bugetară.

Înainte de a fi ales, François Hollande a anunţat că vrea să redeschidă negocierile pe tema tratatului pentru a adăuga măsuri de creştere economică, ceea ce Merkel a respins ferm.

În timpul campaniei, Merkel a refuzat să se întâlnească cu candidatul socialist, susţinându-l cu încăpăţânare pe Nicolas Sarkozy, un conservator ca şi ea. Ulterior, ea a promis să îl întâmpine "cu braţele deschise".

Această întâlnire va avea loc în cursul serii la sediul Guvernului german şi se va încheia cu o cină.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite