Francezii trec pe regim de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când se vor întoarce din vacanţă, francezii vor trebui să strângă cureaua deoarece măsurile de austeritate anunţate de guvernul François Fillon îi vor arde la buzunar.

Ei vor descoperi că unele preţuri, cum ar fi cele pentru transportul public, băuturi răcoritoare sau ţigări au crescut, după ce Executivul a anunţat două creşteri succesive de 6% în 2011 pentru accizele la ţigări. Tot cu 6% vor creşte şi accizele la alcool şi băuturi răcoritoare acidulate. Şi distracţia îi va costa mai mult, nu numai pe francezi, ci şi pe turiştii străini, preţul biletelor de intrare în parcurile de distracţii crescând de la 5,5% în prezent la 19,6%.

Bogaţii, taxaţi în plus

Printre măsurile planului antideficit, cel puţin două marchează, cu numai opt luni înaintea alegerilor prezidenţiale, o schimbare faţă de sloganul „A munci mai mult pentru a câştiga mai mult", promovat de Sarkozy în campania din 2007. Este vorba despre o taxă excepţională de 3% asupra veniturilor din muncă şi din capital ale familiilor înstărite, dacă depăşesc 500.000 de euro pe an. Măsura va fi eliminată după ce deficitul Franţei va scădea sub 3%, obiectiv fixat pentru 2013. Miliardarii francezii nu s-au supărat, ba din contră, 16 familii bogate din Franţa s-au alăturat mişcării „milionarii patrioţi" şi au cerut să fie taxaţi mai mult.

Pentru venituri din dobânzi, dividende, câştiguri de capital, produse de asigurare de viaţă, venituri din proprietate, contribuţii la asigurările sociale vor creşte de la 12,3% la 13,5 %. De aici, guvernul se aşteaptă să obţină 190 de milioane de euro în 2011 şi 1,3 miliarde de euro în 2012. În plus, guvernul  vrea să apropie nivelul de impozitare al societăţilor franceze de cel al companiilor din Germania. Se aşteaptă ca măsurile antideficit să aducă în acest an venituri suplimentare de 1 miliard de euro, urmate de alte 11 miliarde în 2012. Premierul francez a recunoscut că, în acest an, creşterea economică din Hexagon nu va atinge 2%, aşa cum se spera, ci doar 1,75%. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite