Fotbalul reconciliază Turcia şi Armenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele turc, Abdullah Gül, efectuează astăzi o vizită istorică la Erevan, la invitaţia omologului său armean, Serzh Sarksyan. Este prima întâlnire la vârf între liderii

Preşedintele turc, Abdullah Gül, efectuează astăzi o vizită istorică la Erevan, la invitaţia omologului său armean, Serzh Sarksyan.

Este prima întâlnire la vârf între liderii celor două ţări, ale căror relaţii au fost marcate de ostilitate în ultimii 100 de ani, din cauza disputei privind "genocidul armean".

Preşedintele Gül va urmări meciul de fotbal între echipele turcă şi armeană, din preliminariile Cupei Mondiale, după care este invitat la o cină festivă oferită de omologul armean, Serzh Sarksyan.

Restabilirea raporturilor normale ar avea o semnificaţie uriaşă pentru rolul Turciei ca putere regională, pentru fluxurile de energie dinspre Marea Caspică şi pentru influenţa occidentală în sudul Caucazului, unde Rusia şi-a arătat recent muşchii, consideră analiştii.

"Criza din Georgia a scos în evidenţă importanţa bunelor relaţii de vecinătate în regiune, inclusiv cele turco-armene", a declarat Olli Rehn, comisarul pentru extindere al UE.

Turcia nu a avut niciodată ambasadă la Erevan, iar în 1993 şi-a închis graniţa cu Armenia în semn de solidaritate cu Azerbaidjanul, care lupta cu separatiştii din Nagorno-Karabah.

Preşedintele Turciei va face astăzi, la Erevan, o vizită de gradul zero. Pretextul: un meci de fotbal urmat de o cină festivă oferită de omologul său armean

Abdullah Gül este primul lider turc care pune piciorul în Armenia, după 100 de ani de ostilităţi între cele două ţări, marcate de disputa privind "genocidul armean".

Vizita are o importanţă simbolică uriaşă pentru cele două ţări vecine, care nu au avut niciodată relaţii diplomatice, din cauza uciderii a sute de mii de armeni în Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial.
Fotbalul ar putea schimba însă lucrurile.

La invitaţia omologului său armean, preşedintele turc, Abdullah Gül, merge astăzi la Erevan pentru a urmări un meci de calificare în Cupa Mondială, între naţionalele celor două ţări. El devine astfel primul lider turc care pune piciorul în Armenia.

Restabilirea relaţiilor normale între cele două ţări ar avea o semnificaţie uriaşă pentru rolul Turciei ca putere regională, pentru fluxurile de energie dinspre Marea Caspică şi pentru influenţa occidentală în sudul Caucazului, unde Rusia şi-a arătat muşchii luna trecută, când a trimis trupe în Georgia.

Graniţă închisă din 1993

Turcia nu a avut niciodată ambasadă la Erevan, iar în 1993 şi-a închis graniţa terestră cu Armenia, în semn de solidaritate cu Azerbaidjanul, care lupta cu separatiştii din Nagorno - Karabah, sprijiniţi de Armenia.

Erevanul, susţinut de mulţi istorici occidentali, spune că până la 1,5 milioane de armeni au fost ucişi de autorităţile turce în Primul Război Mondial.

Turcia neagă genocidul şi susţine că decesele au fost provocate de conflicte interetnice care au ucis, de asemenea, mulţi turci musulmani.

"Diplomaţia fotbalistică va deveni un nou termen în vocabularul comunităţii internaţionale, dacă după meciul de sâmbătă va exista o adevărată îmbunătăţire a relaţiilor", a declarat fostul ministru de externe armean Vardan Oskanian, citat de Reuters.

Coridor energetic alternativ

Conductele care transportă petrol şi gaze din Marea Caspică spre coasta mediteraneeană a Turciei şi apoi către Occident ocolesc Armenia, prin Georgia.

Ruta devine însă vulnerabilă după intervenţia Rusiei, iar Armenia ar fi o alternativă atractivă. Recentul atac al Rusiei asupra Georgiei, care are graniţă cu Armenia şi Turcia, i-a convins pe mulţi politicieni că este momentul ca Ankara şi Erevanul să lase divergenţele deoparte.

Acţiunile Rusiei, care au fost condamnate de Occident, au încurajat în acelaşi timp Turcia, care este membră NATO, să caute un rol mai mare ca negociator de putere în regiune. "Criza din Georgia a scos în evidenţă importanţa bunelor relaţii de vecinătate în regiune, inclusiv cele turco-armene", a declarat Olli Rehn, comisarul pentru extindere al UE.

Posibile negocieri de substanţă

Analiştii din ambele ţări speră că vizita, care include o întâlnire între Abdullah Gül şi preşedintele armean, Serzh Sarksyan, şi o cină oferită de acesta din urmă, va fi urmată de negocieri substanţiale.

Pentru Erevan, un prim pas ar fi ca Turcia să redeschidă calea ferată care leagă cele două ţări. Pentru Ankara, primul pas ar fi ca Armenia să nu mai facă lobby pe lângă parlamentele străine pentru ca acestea să recunoască genocidul armean.

"Cred că Turcia vrea să evite situaţia de anul viitor când congresul SUA va vota probabil o rezoluţie care recunoaşte genocidul", a declarat expertul britanic în politica turcă William Hale, citat de "Guardian".

Gul va purta vestă antiglonţ

Oficialii de la Erevan vor lua măsuri stricte de securitate la aeroport şi pe stadion pentru a proteja delegaţia turcă de 150 de persoane împotriva posibilelor tentative de asasinare.

Preşedintele Abdullah Gül va purta vestă antiglonţ pe toată durata vizitei în Armenia şi va urmări meciul de fotbal în spatele unui geam antiglonţ, care va proteja întregul sector de stadion ocupat de delegaţia turcă.

Maşina care va fi folosită de preşedintele turc pentru a se deplasa prin capitala Armeniei este trimisă din Turcia, la fel şi dispozitivele care asigură paza pe traseu. Partidul republican, principalul partid de opoziţie din Turcia, şi un partid naţionalist din Armenia au protestat faţă de vizita lui Gul.

Criza din Georgia a scos în evidenţă importanţa bunelor relaţii de vecinătate în regiune, inclusiv cele turco-armene
Olli Rehn, comisarul pentru extindere al UE

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite