VIDEO Fostul şef al FMI şi camerista, dosar închis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dominique Strauss-Kahn este liber să se întoarcă în Franţa după ce Procuratura din New York a cerut încetarea urmăririi penale. Judecătorul american Michael Obus a considerat că „este imposibil de dovedit“ că fostul director al FMI se face vinovat de agresiune sexuală. 

Decizia procurorului din Manhattan a fost primită cu mare satisfacţie de apropiaţii lui Dominique Strauss-Kahn, mai ales de partenerii săi politici din tabăra socialiştilor francezi. Acuzarea a precizat că a luat această decizie după ce presupusa victimă, Nafissatou Diallo (camerista care susţine că a fost agresată sexual de şeful FMI), şi-a pierdut credibilitatea. Într-un document de 25 de pagini adresat judecătorului, biroul procurorului Cyrus Vance arată că Diallo i-a minţit în repetate rânduri pe anchetatori şi că „este imposibil de dovedit că relaţia sexuală i-a fost impusă cu forţa" de către DSK.

„Dacă noi nu avem încredere totală în ea, nu putem să cerem juriului să aibă", explică acuzarea într-un document înaintat Curţii Supreme a statului New York. Într-o scrisoare trimisă şi avocaţilor lui Strauss-Kahn, procurorii au mai spus că presupusa victimă a minţit, printre altele, şi în legătură cu trecutul ei în cererea de azil în SUA, precum şi despre ceea ce s-a întâmplat imediat după aşa-zisul atac de la Hotelul Sofitel din New York. Spre exemplu, Diallo a refuzat mult timp să recunoască existenţa unei conversaţii telefonice (care fusese înregistrată) în care a discutat cu un prieten aflat în închisoare despre averea lui Dominique Strauss-Kahn. Cu alte cuvinte, Nafissatou Diallo a dat impresia unei persoane nesincere, dispusă să denatureze faptele.

Nafissatou Diallo şi avocatul ei, Kenneth Thompson   Foto: reuters



Cazul continuă în Franţa

Astfel, drumul către libertate al lui Strauss-Kahn şi către reluarea unei existenţe „normale" pare să se concretizeze. Totuşi, el nu va scăpa definitiv de necazurile judiciare.DSK are toate şansele să fie condamnat la plata unor despăgubiri materiale în urma (şi a unei) plângeri civile depuse de Nafissatou Diallo la 8 august - în SUA, procedurile civile şi cele penale fiind independente unele de altele.

În plus, un avocat al cameristei demarează astăzi un alt proces, prin care acuză un oficial francez (din fieful lui DSK) că a încercat să influenţeze un martor. Indiferent de turnura pe care o vor lua lucrurile, un lucru este cert: cariera politică a fostului director FMI este pusă sub un mare semn de întrebare.

Mulţi analişti sunt de părere că DSK, în ciuda locului de excepţie pe care-l ocupa până nu demult în domeniul finanţei mondiale, nu va mai face parte din „crema" politicienilor şi finanţiştilor, dată fiind şi perioada prelungită de instabilitate economică. Alţii se întreabă ce rol va juca DSK pe scena apropiatelor alegeri ale socialiştilor francezi, în ce măsură se va arăta dispus - sau nu - să susţină vreun candidat. În fine, întrebarea pe care şi-o pun toţi francezii este în ce măsură Dominique Strauss-Kahn se va mai implica în viaţa politică.  



Socialiştii îl aşteaptă

Reprezentanţii stângii franceze au primit cu mare satisfacţie decizia procurorilor newyorkezi şi i-au transmis lui Strauss-Kahn „să revină cât mai repede acasă". Pierre Moscovici a declarat că are „un gând recunoscător şi afectuos" în special pentru soţia lui DSK, Anne Sinclair. Martine Aubry spune că este fericită pentru că „Dominique poate să se exprime fără constrângeri". Totuşi, ideea că DSK ar putea interveni în mersul campaniei electorale nu-i încântă pe socialişti. François Hollande, dat ca favorit în cursa spre prezidenţiale, ar prefera ca DSK să rămână cât mai discret în această perioadă.

image
image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite