Fostul premier ungar Ferenc Gyurcsany, în greva foamei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier ungar Ferenc Gyurcsany (foto) a intrat ieri în greva foamei în semn de protest faţă de reforma sistemului electoral pe care coaliţia de dreapa a prim-ministrului Viktor Orban se pregăteşte să o introducă.

Gyurcsany îşi va desfăşura acţiunea de protest într-un cort pe care l-a instalat în faţa clădirii Parlamentului de la Budapesta, informează  agenţia RIA Novosti. Coaliţia guvernamentală formată din FIDESZ şi creştin-democraţi a decis, săptămâna trecută, că statul nu va pregăti o listă oficială cu votanţi şi că cetăţenii vor fi invitaţi să se înregistreze dacă vor să voteze. Perioada de înregistrare ar urma să înceapă în septembrie 2013 şi să se încheie cu 15 zile înaintea alegerilor din 2014.

Gyurcsany spune că introducerea înregistrării înaintea votului ar putea exclude „sute de mii sau chiar milioane" de alegători. „Este inacceptabil ca, dacă cineva se decide cu doar două zile înaintea alegerilor să voteze, să nu poată participa", a declarat fostul premier pentru un post de televiziune local.

Oponenţii acestui proiect de lege cred că el este destinat să reducă în mod artificial rata de participare la vot la alegerile parlamentare din 2014 pentru a creşte şansele de victorie ale partidului de guvernământ FIDESZ condus de premierul Viktor Orban. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite